eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Virágok az új-zélandi Christchurchben elkövetett két terrortámadás 49 halálos áldozatának rögtönzött emlékhelyén 2019. március 16-án, a merényletek másnapján. A város központjában levő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen elkövetett összehangolt támadásban 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A fő gyanúsított, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek.
Nyitókép: MTI/EPA/Mick Tsikas

"Célpont bemérve" - videón az új-zélandi terrorista elfogása

A 28 éves Brenton Tarant saját magát védi majd a bíróságon. Begyűjtik a fegyvereket a lakosságtól, és mintegy 11 milliárd forintnyi ausztrál dollár támogatást kapnak az ország vallási helyei biztonságuk megerősítéséhez.

Miközben folyamatosan törlik a világhálóról azokat a felvételeket, amelyek az új-zélandi terrortámadást örökítették meg - egy 18 éves fiatal ellen már vádat is emeltek, miután képet posztolt a szörnyűségről "célpont bemérve" kísérőszöveggel -, feltöltötték a YouTube-ra azt a jelenetsort, amikor a rendőrség elkapja a 50 halálos áldozattal járó cselekmény gyanúsítottját, a 28 éves ausztrál Brenton Tarantot. Csak erős idegzetűeknek szóló képsorok.

Azóta már elő is vezették a korábban fitneszoktatóként dolgozó férfit - ekkor hallgatta végig a vádat -, akinek április 5-én kell bíróság elé állnia. Saját magát fogja védeni.

Az új-zélandi kormányfő a péntek délutáni terrortámadás után kevéssel bejelentette, hogy szigorítják a fegyvertartási törvényt, hétfőn a kormány már elvi megállapodásra is jutott a módosításról, amit napokon belül nyilvánosságra hoznak. Első lépésben

azt kérik a lakosságtól, adják le fegyvereiket a rendőrségen. Becslések szerint az ország 5 milliós lakosságának csaknem egyharmada rendelkezik fegyverrel.

A mészárlás gyanúsítottjának egyébként

volt fegyverviselési engedélye,

és a terrorcselekményhez használt fegyvereihez is "fehéren" jutott hozzá, vagyis a rendőrség által is ellenőrzött elektronikus úton.

Az ausztrál kormány a terrortámadásra reagálva arról döntött, mintegy 11 milliárd forintnyi ausztrál dollár támogatást nyújt az országban lévő vallási helyek biztonságának növeléséhez. A pénzből elsősorban az egyházi iskolák, imahelyek és vallási gyülekezetek részesülnek. Ebből biztonsági megfigyelő kamerákat telepítenek, forgalomkorlátozó oszlopokat, kerítéseket emelnek, biztonsági és hangosbeszélő rendszereket telepítenek.

A fehér felsőbbrendűség eszmét hirdető férfi pénteken két mecsetben ötven imádkozó muszlimmal végzett, ötvenet pedig megsebesített. Tettét élőben közvetítette az interneten, és

a cselekmény előtt üzent a kormánynak is, hogy valamire készül. A rendvédelmi erőknek 9 percük lett volna intézkedni.

Az ügyön - többek közt azon kérdésen is, hogy tehettek-e volna valamit a támadás megelőzéséért - 250 rendőr dolgozik. Két part menti városban már házkutatást is tartottak. Tarantról az is kiderült, hogy szimpatizált a 2011-es norvégiai terrortámadás elkövetőjével, Anders Brejvikkel. A férfi családja együttműködik a hatóságokkal.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×