eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Gyászolók az új-zélandi Christchurchben elkövetett két terrortámadás 49 halálos áldozatának rögtönzött emlékhelyén 2019. március 16-án, a merényletek másnapján. A város központjában levő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen elkövetett összehangolt támadásban 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A fő gyanúsított, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek.
Nyitókép: MTI/EPA/Mick Tsikas

Terror Új-Zélandon - sok a külföldi áldozat

Legkevesebb négy pakisztáni van a 49 halott között, beleértve egy kisfiút, de meghaltak egyiptomi, indiai, szaúd-arábiai és jordániai állampolgárok is.

Sok külföldi halottja és sebesültje van hivatalos bejelentések és sajtóértesülések szerint a pénteki új-zélandi terrortámadásnak, amelyet két mecset ellen követtek el Christchurch városában, a Déli-szigeten.

Az új-zélandi sajtó ott élő pakisztániaktól kapott tájékoztatás alapján szombaton arról írt, hogy legalább négy pakisztáni van a 49 halott között, beleértve egy kisfiút. Közben a pakisztáni külügyminisztérium ugyancsak szombaton közzétett egy listát, rajta a merényletek után eltűntként nyilvántartott kilenc pakisztáni állampolgárral. A tárca egyelőre csak annyit közölt, hogy próbálnak biztos információkat szerezni a sorsukkal kapcsolatban.

Új-Zélandon hozzávetőleg ötezer pakisztáni él,

az iszlámábádi kormány pénteken határozottan elítélte a történeket, a lelkiismereti szabadság elleni gyalázatos támadásnak minősítve a tömeggyilkosságot.

Az egyiptomi hatóságok szombati tájékoztatása szerint az afrikai ország négy állampolgára is életét vesztette az előző napi mészárlásban, halálukat már az új-zélandi hatóságok is megerősítették.

A jordániai külügyminisztérium közölte, három állampolgáruk halt meg a két mecset elleni támadásban, többen megsebesültek.

A szaúd-arábiai tulajdonú al-Arabíja hírtelevízió jelentése szerint a merényletnek szaúdi sebesültjei is vannak.

Az eltűntként nyilvántartottak között kilenc indiai állampolgár vagy indiai származású ember is van - közölte India új-zélandi nagykövete, emberiesség elleni égbekiáltó bűncselekménynek nevezve a támadást.

A gyanúsított, a 28 éves Brenton Tarrant ellen már vádat is emeltek tömeggyilkosságért a christchurchi körzeti bíróságon.

Az ausztrál férfi április 5-én áll ismét bíróság elé.

A mecsetek elleni támadások nyomán összesen négy embert vettek őrizetbe a hatóságok, egyet később elengedtek.

Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen követtek el terrortámadást. Vélhetően egyetlen támadó volt, aki lőfegyverből tüzet nyitott az imára összegyűlt hívekre, és 49 embert meggyilkolt. A sebesültek száma 48, közülük több állapota válságos.

Brenton Tarrant a merénylet előtt közzétett egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, és tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Jacinda Ardernd új-zélandi kormányfő szombaton Christchurch-be utazott, ahol találkozott a muszlim közösség képviselőivel. A politikus kijelentette, Új-Zéland együtt gyászol velük. A szigetországban hozzávetőleg ötvenezer vallásos muszlim él, köztük sokan Pakisztánból és Bangladesből vándoroltak be.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×