eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Brenton Tarrantot, az új-zélandi Christchurchben elkövetett kettős merénylet fő gyanúsítottját vezetik a nagyváros kerületi bíróságának tárgyalótermébe 2019. március 16-án, a támadások másnapján. A mecsetek elleni merényletben 49-en életüket vesztették, 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A 28 éves ausztrál Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt emeltek vádat. A fegyvertartási engedéllyel bíró férfi öt lőfegyvert használt a vérengzéshez.
Nyitókép: MTI/EPA/SNPA Pool/Martin Hunter

Az ámokfutás előtt üzent az új-zélandi terrortámadás elkövetője

Az új-zélandi kormány kilenc perccel a christchurchi mecsetek elleni támadás kezdete előtt kapta meg a merénylettel gyanúsított ausztrál szélsőséges "kiáltványát" - mondta vasárnap Jacinda Ardern miniszterelnök.

"Azon mintegy harminc ember között voltam, akik megkapták a támadás előtt kilenc perccel elküldött manifesztumot" - mondta a kormányfő. "Az emailban elküldött kiáltványban nem szerepelt a támadás egyetlen részlete sem, még az sem, hogy Új-Zélandban hol fogják elkövetni".

A kormányfő hivatalának illetékese elmondta, hogy az elektronikus levelet sürgős megjelöléssel két percen belül továbbküldték a parlament biztonsági szolgálatának. Ardern hivatala korábban megerősítette, hogy a levelet számos médium és más politikusok is megkapták.

A mészárlással gyanúsított 28 éves ausztráliai férfit, aki ellen szombaton tömeggyilkosság miatt vádat emeltek, nem fogják kiadni Ausztráliának - mondta Ardern. "Minden bizonnyal az új-zélandi igazságszolgáltatás előtt kell felelnie az itt elkövetett terrortámadásért" - tette hozzá.

A kormányfő megerősítette, hogy

módosítani fogják a fegyvertartási törvényt, és kormánya megkezdi az ehhez szükséges vitát.

A szomszédos Ausztráliában magánemberek nem tarthatnak félautomata fegyvert, amióta egy magányos támadó gépkarabéllyal 35 emberrel végzett 1996-ban.

Sydney, 2019. március 16.
Új-zéland egyik nemzeti jelképét, az ezüst páfránylevelet vetítik a sydney-i operaházra az új-zélandi Christchurchben elkövetett két terrortámadás áldozatai emlékére 2019. március 16-án, a 49 halálos áldozatot követelő merényletek másnapján. A Maszdzsid al-Núr és Linwood mecset ellen elkövetett összehangolt támadásban 48-an megsebesültek. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt. A fő gyanúsított, a 28 éves ausztrál Brenton Tarrant ellen tömeggyilkosság miatt vádat emeltek.
MTI/EPA/Paul Braven
Új-Zéland egyik nemzeti jelképét, az ezüst páfránylevelet vetítették március 16-án a sydney-i operaházra az új-zélandi Christchurchben elkövetett két terrortámadás áldozatai emlékére. (MTI/EPA/Paul Braven)

A vérengzésnek továbbra is a 28 éves ausztrál férfi, Brendon Tarrant az egyetlen gyanúsítottja. A nap folyamán még őrizetben volt másik két személynek nincs köze a mecsetek elleni támadásokhoz, az egyiket már szabadon engedték, de a másik ellen vádat emeltek tiltott fegyverviselés miatt.

Próbálják törölni a merénylet videóit az internetről

Jacinda Ardern hangsúlyozta, hogy "megválaszolandó kérdései vannak" az internetes óriáscégeknek. Közölte, hogy Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezetője, akivel kapcsolatba lépett, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A kormányfő elmondta: minden tőlük telhetőt megtettek, hogy töröljék a merényletről az interneten keringő felvételeket.

Mia Garlick, a Facebook ausztráliai és új-zélandi igazgatója szombati közleményében tudatta, hogy

több mint 1,5 millió posztot töröltek a közösségi portálról, amelyek a Maszdzsid al-Núr mecsetben elkövetett mészárlásról készült videofelvételt tartalmazták.

Garlick hozzátette, hogy 1,2 millió posztot már a feltöltésekor töröltek, és dolgoznak a felvétel "szerkesztett", erőszakos jelenetek nélküli változatainak eltávolításán is.

Brenton Tarrant a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. A Facebookon kívül a Twitter mikroblog portál és a Google kereső is azon dolgozott, hogy eltávolítsa a videót, amely a mészárlás után órákon át elérhető volt a közösségi médiában.

Ötvenre emelkedett a halottak száma

A kormányfő közölte, hogy a pénteken két mecsetben elkövetett mészárlás áldozatainak holttestét vasárnap estétől kezdik átadni a hozzátartozóiknak. Szerdáig várhatóan minden holttestet átadnak.

Lianne Dalziel, Christchurch polgármestere előzőleg közölte, hogy a városháza emberei dolgoznak a sírhelyek előkészítésén, így a temetésekre az iszlám előírásai szerint minél előbb sor kerülhet.

Időközben ötvenre emelkedett a véres merényletek áldozatainak száma. Korábban 49 halottról szóltak a jelentések, de időközben még egy ember meghalt a kórházban. Még 34 embert ápolnak kórházban, tizenketten közülük életveszélyes állapotban vannak az intenzív osztályon.

A sebesültek között egy négyéves kislány is van, akit válságos állapotban szállítottak egy aucklandi gyermekkórházba.

A hozzátartozók által összeállított nem végleges lista szerint a halálos áldozatok 3 és 77 év közöttiek voltak. A hatóságok még nem tették közzé az áldozatok személyazonosságát. Ezen a nem hivatalos listán 44 férfi és 4 nő szerepel.

Külföldi áldozatok

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője szerint újabb pakisztáni áldozatokat azonosítottak, így a támadás pakisztáni halottjainak száma kilenc, egyikük nő. Kettőjükkel - Naim Rasiddal és Talha Naimmal - a támadó akkor végzett, amikor megpróbálták megragadni a fegyverét.

Imran Hán pakisztáni kormányfő vasárnap a Twitteren bejelentette, hogy Naim Rasidot, aki látható volt a videón, amint megragadja a támadó fegyverét, mártíromságáért kitüntetik.

India új-zélandi nagykövetsége szerint a halálos áldozatok között legalább 5 indiai van, míg a Times of India című újság a hozzátartozóktól származó értesülések alapján 7 indiai áldozatról számolt be.

A török kormány küldöttséget küld hétfőn Christchurchbe, amelynek tagja lesz Fuat Oktay alelnök és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter is. A delegáció találkozik a moszlim közösség tagjaival, koszorúkat helyez el az áldozatok emlékére és találkozik az új-zélandi kormány képviselőivel - jelentette be közleményben Winston Peters új-zélandi külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×