eur:
395.03
usd:
367.99
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Un jelenlegi észak-koreai vezető féltestvére meggyilkolásának ügyében eddig gyanúsított indonéz Siti Aisyah (b) az ügyvédje, Gooi Soon Seng társaságában egy sajtóértekezlet végén a Kuala Lumpur-i indonéz nagykövetségen 2019. március 11-én. A két éve vizsgálati fogságban tartott nőt szabadon engedték, mert a malajziai ügyészség váratlanul visszavonta ellene a gyilkosság vádját.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian

Elengedték a Kim Dzsong Nam meggyilkolásával vádolt egyik nőt

Visszavonta a maláj főügyész a gyilkosság vádját az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam kivégzése ügyében. A férfit két éve mérgezte meg egy indonéz és egy vietnámi származású nő a Kuala Lumpuri-i repülőtéren, akik azonban azt állítják: azt hitték, csak egy csínyben vesznek részt.

Vasárnap jelentette be a malajziai főügyész: visszavonja a gyilkosság vádját az indonéziai Siti Aisyah ellen. Ő volt az egyike annak a két fiatal nőnek, akik az észak-koreai vezető száműzött féltestvérét, Kim Dzsong Namot 2017 februárjában a Kuala Lumpur-i repülőtéren megmérgezték. Az ügyészség közleménye ugyanakkor hangsúlyozta: a döntés nem jelent felmentést a vád alól, amennyiben újabb bizonyítékok kerülnek elő, a nőt újra vád alá helyezhetik.

A 27 éves Aisyah ügyvédje a lépést azzal indokolta: védence ártatlan, nincs semmi bizonyíték arra, hogy a mérget ő juttatta volna az áldozat szervezetébe.

A kamerák elé állt maga a vádlott is. Azt mondta: meglepte az ügyészség döntése. „Olyan boldog vagyok! Nem számítottam arra, hogy még ma szabadon engednek. Köszönöm Widodo elnöknek, minden miniszterének és az indonéz nagykövetség munkatársainak, akik a malajziai ügyvédekkel együtt dolgoztak az ügyemen. És köszönöm a maláj hatóságoknak, hogy szabadon engedtek.”

Tettestársa, a vietnámi Thi Huong, továbbra is előzetes letartóztatásban van, a biztonsági kamerák tanúsága alapján ugyanis ő volt az, aki a VX ideggázt, az egyik legerősebb ismert idegmérget, 45 éves áldozatuk arcába kente.

Azt hitték, ezúttal is csak csínytevés

Minden idők egyik legfurcsább kivégzéseként vonult be a történelembe Kim Dzsong Nam meggyilkolása. A két nő ugyanis azt állítja: azt hitték, hogy csak egy rejtett kamerás televíziós műsorban vesznek részt. A gyilkosságot megelőzően több másik helyszínen, szállodáknál és repülőtereknél vízzel locsoltak le embereket, felbérlőik busásan megfizették őket a csínyekért.

Az észak-koreaiaknak vélt ügynökök köddé váltak, így csak a két nőt tudták vád alá vonni. Feltételezések szerint a gyilkosságra a phenjani vezetés adhatott utasítást, mivel az áldozat, Kim Dzsong Un vezető féltestvére, gyakran bírálta az észak-koreai rezsimet. Korábban apjuk, Kim Dzsongil örököseként emlegették, amikor azonban nem ő vált a kommunista állam vezetőjévé, elmenekült Koreából és halála napjáig számüzetésben élt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Orbán Viktor Ukrajnában járt, eközben az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter

Az európai állam- és kormányfők közül egyre kevesebben vannak, akik még nem látogattak el az orosz invázió sújtotta Ukrajnába - most már nem gazdagítja ezt a tábort Orbán Viktor sem, a magyar miniszterelnök ugyanis ma Kijevbe utazott. Ám eközben Szijjártó Péter külügyminiszter, aki gyakran jár Oroszországba, telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - tudósított a Telex.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×