eur:
392.83
usd:
363.53
bux:
72272.53
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jarmúk menekülttábor, 2018. május 22. Szíriai kormánykatonák járőröznek a Damaszkusztól délre fekvő Jarmúk palesztin menekülttábor közelében 2018. május 22-én, miután az előző napon a szíriai hadsereg kiszorította az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadistáit a Damaszkusztól délre fekvő al-Hadzsár el-Aszuád körzetből. A szíriai hadsereg és szövetségesei hetek óta harcoltak az al-Hadzsár el-Aszuád-i terület és a szomszédos Jarmúk palesztin menekülttábor visszafoglalásáért, a főváros melletti utolsó területért, amely még az IÁ kezén volt. (MTI/EPA/Juszef Badaui)
Nyitókép: MTI/EPA/Juszef Badaui

Szakértők: nem látszik esély az Iszlám Állam legyőzésére

Napjainkban a terrorizmus mellett ugyanazok a gazdasági és szociális problémák sújtják Észak-Afrikát és a Közel-Keletet, amelyek a 2011-es arab tavasz idején – vélekedtek az InfoRádió Aréna című műsorában a meghívott külpolitikai szakértők. Csicsmann László és Szalai Máté szerint idén tavasszal, az izraeli választásokat követően kerülhet nyilvánosságra az izraeli-palesztin béketerv.

A térség egyáltalán nem egységes, és régóta megoldatlan gazdasági problémákkal kellene megküzdenie – vélekedett Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. „Eltérő úton járnak, de én azt gondolom, hogy

a választásoknak általánosságban nincs jelentősége a térségben”

– fogalmazott, hozzátéve: ugyanazok a gazdasági és szociális problémák fennállnak, amiért utcára mentek az emberek 2011-ben.

Egyetért mindezzel Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, aki szerint tovább rontja a helyzetet, hogy miközben a térségben az Iszlám Állam területi identitásként ugyan megszűnt, de terrorhálózatként tovább működik. Mivel korábban több mint tíz évig így működött, „számára ez egy sokkal természetes forma”. Az ISIS helyi szervezetén túl globális hálózattal is rendelkezik, aminek

tagjait egyesével kell legyőzni ahhoz, hogy az egész rendszert meg lehessen dönteni.

„Erre pedig nagyon nem látszik semmi esély” – vélekedett a szakértő. Szíria és Irak területén összességében az Iszlám Állam harcosainak létszáma jelenleg mintegy harmincezer főre tehető.

A béke felé vezető út

Az Egyesült Államok rendezni szeretné az Izrael és Palesztina közötti konfliktust, Donald Trump amerikai elnök ezt a megállapodást az áprilisi izraeli választások után hozná nyilvánosságra. A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója azt mondta: ez a dokumentum csupán a további tárgyalások alapja lehet. „Amennyire az Egyesült Államok korlátozott retorikájából lehet valamit érezni, az talán az, hogy ők sem gondolják azt, hogy ez lesz majd a végleges dokumentum” – fogalmazott.

A régió konfliktusait különösen figyelemreméltóvá teszi az, hogy Izraelnek valószínűleg van tömegpusztító fegyvere

– erről már a Csicsmann László beszélt. Mint mondta: egyes kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy Izrael birtokában van a nukleáris képességnek. Többször felmerült korábban, hogy tömegpusztítófegyver-mentes övezetet kéne létrehozni az Közel-Keleten, ennek érdekében pedig nem csak Iránnak, hanem Izraelnek is fel kéne számolnia ezen arzenálját. Csicsmann László hozzátette, hogy a térségben szinte valamennyi állam gondolkozik egy békés célú nukleáris program fejlesztésén, erre például az áramtermelés miatt szükség is volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×