eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Katonák és tűzoltók egy lelőtt indiai harci repülőgép roncsánál a Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam nyári fővárosától, Szrinagartól 20 km-re fekvő Garend Kalanban 2019. február 27-én. A pakisztáni légierő lelőtt két indiai harci repülőgépet, miután azok behatoltak az ország légterébe, egy indiai pilótát elfogtak. A Kasmír területén lelőtt gép két pilótája, valamint egy civil életét vesztette. A két ország között a Pakisztán által vitatott hovatartozású Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi államban egy indiai félkatonai szervezet ellen elkövetett, több mint 40 halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet után éleződött ki a feszültség.
Nyitókép: MTI/EPA/Farúk Hán

Szakértő: India háborús retorikája csupán a választóknak szólhat

Békejobbot nyújtott Indiának a pakisztáni miniszterelnök az iszlámábádi törvényhozásban, ahol bejelentette: szabadon engedi az elfogott indiai pilótát.

„Meglehetősen jó híreket kaptunk Indiából és Pakisztánból” – mondta a vietnámi Hanoiban Donald Trump amerikai elnök a zátonyra futott amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó után. Bár nem részletezte ismereteit, bizakodásának adott hangot, miszerint hamarosan béke költözhet az indiai szubkontinensre.

Hamarosan a pakisztáni külügyminisztérium bejelentette: az utóbbi napokban fellángolt kasmíri helyzet enyhítése érdekében az indiai hatóságok átadták az iszlámábádi diplomáciának a február 14-én történt Pulwama-i terrortámadás aktáit.

A Mohamed Hadserege nevű, pakisztáni székhelyű terrorszervezet által elkövetett merényletben 46 indiai fegyveres vesztette életét,

és újra felszította a két atomhatalom közötti több évtizedes múltra visszatekintő területvitát: kedden indiai vadászgépek pakisztáni területeket bombáztak, majd szerdán a pakisztáni légierő kilőtt két indiai harci repülőt, és fogságba ejtette az egyik pilótáját.

Csütörtökön végül Imran Hán pakisztáni miniszterelnök békejobbot nyújtott az indiai kormányzatnak: a törvényhozás előtt bejelentette: szabadon engedi az indiai pilótát. „A béke gesztusaként holnap visszaszállítjuk a pilótát Indiába” – mondta az iszlámábádi kormányfő.

A ritka diplomáciai közeledést mindazonáltal elutasítás követte: az indiai hadsereg, légierő és haditengerészet közös sajtótájékoztatóján magas rangú tisztek bejelentették, hogy a pilóta szabadon engedését szerintük nem a jó szándék, hanem a nemzetközi jog vezérelte, és bármilyen pakisztáni agresszióra gyors és megsemmisítő csapással fognak válaszolni.

Háda Béla, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint

a két atomhatalom nem érdekelt a háborúban, hiszen az beláthatatlan következményekkel járna.

Szerinte India és Pakisztán keretek között tudják és akarják tartani ezt a konfliktust, atomhatalmakként ugyanis nem engedhetnek meg maguknak egy teljes körű, összhaderőnemi erőket megmozgató háborút.

Háda Béla hozzátette: az indiai kormányzat növekvő háborús retorikája elsősorban az indiai választópolgároknak szól, akik áprilisban az urnák elé járulnak, és ítéletet mondanak Narendra Modi nacionalista miniszterelnök kormányzatáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×