eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Katona a kijárási tilalom idején az észak-indiai Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam téli fővárosában, Dzsammuban 2019. augusztus 5-én. Amit Sah indiai belügyminiszter bejelentette, hogy visszavonják az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkét, amely különleges státussal ruházza fel Dzsammu és Kasmírt. A szövetségi államot újjászervezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Dzsaipal Szingh

Drasztikus döntés Kasmírról, kijárási tilalom is van

Az indiai kormány visszavonja Kasmír különleges alkotmányos státusát. Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, azt megelőzően több ezer turista menekült el a területről.

Az indiai kormány bejelentette hétfőn, hogy visszavonja Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részének különleges alkotmányos státusát. Amit Sah indiai belügyminiszter a tévé által is közvetített parlamenti beszédében jelentette be, hogy visszavonják az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkét, amely különleges státussal ruházza fel Dzsammu és Kasmírt. A szövetségi államot "újjászervezik" - fogalmazott a tárcavezető.

A helyzet azért érzékeny, mert a 370. cikken alapult Kasmír hercegi állam Indiához való csatlakozása.

Az alkotmány szóban forgó cikke értelmében az egyetlen, muzulmán többségű indiai szövetségi tagállamnak saját alkotmánya és nemzeti zászlaja van, hozhat törvényeket, és nagy fokú önállóságot élvez, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást. A tartományban mintegy 12 millió ember él.

Amit Sah bejelentésével egyidőben már jelentős ellenzéki tüntetések zajlottak.

Az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkének harmadik bekezdése szerint az alkotmány lehetővé teszi, hogy elnöki rendelettel visszavonják a jogszabályt, amely rendelkezik Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részének különleges alkotmányos státusáról. A cikk kimondja azt is, hogy elnöki rendeletet be kell még terjeszteni az alkotmányozó nemzetgyűlés elé, de mivel ezt a testületet az alkotmány elfogadása utáni években, 1957-ben feloszlatták, egyes vélemények szerint a cikk érvénytelenítéséhez elég egy elnöki rendelet is, vagyis a kormány döntése jogilag helyes.

A bejelentést követően a Jogi és Igazságügyi Minisztérium egy aláíratlan elnöki rendeletet adott ki a javasolt változtatások részleteivel. Ez ellen jogi szakértők emelték fel hangjukat, mondván, ez támadás az alkotmány ellen - írta a BBC. Emlékeztetnek: a kormányzó Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) miniszterelnöke, Narendra Modi a 2019-es választási kampányban ígéretet tett ezen törvény visszavonására, majd május-júniusban nagy arányú győzelmet ért el.

A BJP szerint a különleges státusból fakadó jogok megvonására azért van szükség, hogy a terület teljesen integrálódni tudjon Indiába. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez politikai és jogi csatározások hullámát indítja el Indiában, nyugtalansághoz vezethet Dzsammu és Kasmírban, és tovább feszítheti majd a viszonyt Iszlámábád és Újdelhi között.

Kasmír állam korábbi fő minisztere, Mehbuba Mufti kijelentette: 370. cikkely visszavonása Indiát ténylegesen megszálló erővé tette.

Kijárási tilalom van

Az intézkedés előtt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az indiai hatóságok Kasmír általuk ellenőrzött részén annak hatására, hogy az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a feszültség a vitatott hovatartozású területen.

Dzsammu, 2019. augusztus 5.
Katonák útlezárásként szögesdrótot feszítenek ki a kijárási tilalom idején az észak-indiai Dzsammu és Kasmír indiai szövetségi állam téli fővárosában, Dzsammuban 2019. augusztus 5-én. Amit Sah indiai belügyminiszter bejelentette, hogy visszavonják az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkét, amely különleges státussal ruházza fel Dzsammu és Kasmírt. A szövetségi államot
Az indiai hadsereg betontorlaszokkal és szögesdrótkerítéssel akadályozza a közlekedést Dzsammu és Kasmír állam legjelentősebb városában, Szrinagarban az egyes kerületek között, de más kisebb városokban is. MTI/AP/Csanni Anand

Gyakorlatilag kijárási tilalom van: meghatározatlan ideig nem nyitnak ki az iskolák, tilos minden nyilvános gyülekezés, blokkolják az internet- és a mobiltelefon-hálózatot. Utóbbiak gyakori eszközei annak, hogy akadályozzák India-ellenes gyűlések megszervezését. Több helyi politikust házi őrizet alá helyeztek.

Egyre fokozódott a feszültség, jelen van az al-Kaida is

Az indiai hatóságok pénteken egy pakisztáni területről működő csoport támadására figyelmeztettek. Ennek hatására indiai turisták, zarándokok és munkások ezrei hagyták el pánikszerűen a térséget. Szombati értesülések szerint az indiai hatóságok a régióban legalább öt pakisztáni szélsőségessel végeztek, akik egy támadást készítettek elő. Pakisztán tagadta ezt.

India július végén jelentette be, hogy tízezer katonát küld az észak-indiai Dzsammu és Kasmír államba a lázadók elleni műveletek megerősítésére. Bár az indiai kormány nem szokott ezzel kapcsolatban adatokkal szolgálni,

nem hivatalos becslések szerint 300 és 500 ezer közé tehető a Dzsammu és Kasmírban szolgálatot teljesítő indiai erők létszáma a félkatonai és a rendőri erőkkel együtt.

A júliusi csapattelepítésre az indiai erők által folytatott biztonsági offenzíva nyomán kerül sor, és azt követően, hogy Ajman az-Zaváhiri, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője nemrég a Kasmírban állomásozó indiai erők elleni támadásokra szólította fel az iszlamista harcosokat.

Zaváhiri azután került az al-Kaida élére, hogy az amerikai csapatok egy pakisztáni rajtaütés során végeztek a terrorhálózatot vezető Oszama bin Ladennel 2011-ben. 2014-ben hozta létre az al-Kaida indiai szubkontinensen működő szárnyát (AQIS), és egy akkoriban közzétett videóban arról beszélt, hogy a csoport terjeszteni fogja az iszlám uralmát, és "felvonja a dzsihád zászlaját" szerte a szubkontinensen.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×