eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Uniópárti tiltakozó sapkája a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetésen London belvárosában 2018. december 11-én. Theresa May brit miniszterelnök az előző napon bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodásról december 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Magyarics Tamás: rendezetlen brexit várható

Várhatóan a rendezetlen brexit valósul meg – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. Hozzátette: az északír határ kérdése komoly hatással lehet a brexittárgyalásokra. Az ELTE egyetemi tanára szerint az Egyesült Államoknak nem érdeke az Európai Unió és Oroszország szoros kapcsolata, ugyanakkor a meggyengült EU nem tud béketeremtőként fellépni az afrikai és arab térségben.

A tárgyalások jelenlegi állapotában Nagy-Britannia rendezetlen körülmények között léphet ki az Európai Unióból – vélekedett Magyarics Tamás külpolitikai szakértő. Az ELTE egyetemi tanára nem tartja valószínűleg, hogy Theresa May újra tudná tárgyalni a feltételeket. Mint mondta: az uniós vezetők egyöntetűen jelezték a brit parlamenti vita után, hogy nem kívánják ezt megtenni.

"Jelen pillanatban a rendezetlen kilépés tűnik a legvalószínűbbnek"

- mondta a szakértő.

Magyarics Tamás arról is beszélt, hogy az EU vezetőinek milyen a hozzáállása a brit félhez. A kezdettől az erősebb pozícióból tárgyaltak, „ők vannak a hatalmon belül”, és nem akartak a briteknek túl kedvező helyzetet sem teremteni. Már csak azért sem, mert ezzel tápot adhatnának más, euroszkeptikus tagállamoknak is.

Az ELTE egyetemi tanára szerint

Theresa May brit miniszterelnöknek a saját pártján belül is komoly csatákat kell megvívnia.

A pártja soraiban kemény- és puhabrexit-hívők is helyet foglalnak. Vannak, akik szerint az EU-t engedmények nélkül kell elhagyni, mások viszont úgy vélik, egyes kérdésekben – például a vámunió tekintetében – meg kellene állapodni. Magyarics Tamás hozzátette: az északír határ kérdése komoly hatással lehet a brexittárgyalásokra.

Csökken az unió érdekérvényesítő képessége

Az Egyesült Államoknak nem érdeke, hogy az Európai Unió és Oroszország gazdasági és energetikai téren szoros kapcsolatot alakítson ki – mondta a külpolitikai szakértő. Az amerikaiak szerint a Németország és Oroszország közötti együttműködés olykor túl közeli, ezért igyekeznek megakadályozni az Északi Áramlat 2 földgázvezeték megépítését, ezzel elkerülve Nyugat-Európa energiafüggőségét a Kremltől.

Magyarics Tamás kiemelte: a britek kilépésével az EU gyengülni fog, és ezzel kevésbé lesz képes érvényesíteni érdekeit. A Trump-adminisztráció azonban nem lehet elégedett, hiszen

csökken az unió azon képessége, hogy szerepet vállaljon Észak-Afrikában és a Közel-Keleten a stabilitás biztosításában.

„A franciák és a britek voltak azok, akik valamifajta expedíciós képességet tudtak felmutatni” – tette hozzá. Az ELTE egyetemi tanára hangsúlyozta: a meggyengült EU az arab színtéren sem tud béketeremtőként fellépni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 20:59
×
×
×
×