eur:
396.42
usd:
369.84
bux:
71866.09
2024. július 2. kedd Ottó
Az amerikai légierő által közreadott képen a NATO Trident Juncture 2018 fedőnevű hadgyakorlatára készülve jégtelenítik az amerikai légierő egyik F-16-os harci gépét a svédországi Kallax légi támaszponton 2018. október 24-én. A Norvégiában másnap kezdődő, 31 ország 50 000 katonájának részvételével megrendezett művelet az utóbbi évek legnagyobb NATO-hadgyakorlata.
Nyitókép: MTI/EPA/Casey D Rodriguez

Gigantikus NATO-hadgyakorlat - nem Oroszország ellen... - galéria

November 7-ig tartó, gigantikus hadgyakorlatba kezdett a NATO, amiről hangsúlyozzák, nem irányul egyetlen ország ellen sem, mégis lehet olyan nagyhatalom, amely megtámadva érzi magát.

Csütörtökön kezdődött Norvégiában és november 7-ig tart a NATO történetének legnagyobb hadgyakorlata. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete hangsúlyozza,

a gyakorlat kizárólag védelmi célokat szolgál, nem irányul egyetlen ország ellen sem.

Egy fiktív ellenségtől kell megvédeni a skandináv államot.

Csiki-Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának munkatársa az InfoRádiónak elmondta, 2014 óta döntően megváltozott a NATO biztonsági környezete, a tagállamok jelentős része úgy érzi, a fenyegetettség döntő részben Oroszország irányából nőtt.

"A gyakorlat célja azt demonstrálni, hogy a NATO-tagállamok hogyan képesek együttműködni, több helyen területvédelmi műveletet végrehajtani"

- említette Csiki-Varga.

Az orosz fenyegetéssel kapcsolatban elmondta, 2014-ben az ukrajnai agresszió idején az oroszok beavatkoztak a krími szeparatisták oldalán, emellett 2008-2009 óta igen megemelte Oroszország a hadi kiadásait, illetve 100 ezer fő bevonásával tart hadgyakorlatokat, ami elsősorban a balti államokat aggasztja, egyes országok pedig területi fenyegetettséget is érzékelnek.

A NATO gyakorlatáról most előre tájékoztatták is Oroszországot, ne gondolja magára nézve sem fenyegetésnek, ha mégis támadást éreznének az oroszok, Csiki-Varga szerint igen hamar egy "nukleáris eszkaláció" alakulhatna ki.

A hadgyakorlaton a 29 szövetséges ország mellett a nem NATO-tag Svédország és Finnország is részt vesz. A műveleteket 50 ezer ember hajtja végre 65 hadihajóval, 150 repülőgéppel és 10 ezer egyéb járművel.

Bevetik a többi közt a Harry S. Truman Nimitz-osztályú repülőgéphordozót is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

Patthelyzet a választások miatt: a szakértő szerint leállhat Franciaország

A Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója szerint már az első választási forduló után biztosra vehető, hogy Emmanuel Macron nem tud többséget alakítani a francia nemzetgyűlésben, egy esetleges koalíció létrejötte pedig egyrészt kétséges, másrészt törékeny lenne. Yann Caspar arról is beszélt az InfoRádióban, hogy erőszakos eseményektől tart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Föld alatti szén-dioxid tárolót építhet Szlovákia az RRF-pénzvesztés elkerülése érdekében

Azért, hogy elkerülje a helyreállítási támogatások egy részének elveszítését, a szlovák kormány azt mérlegeli, hogy egy föld alatti szén-dioxid tárolót épít az ország klímavállalásainak teljesítése érdekében, és így nem kényszerülnének az ipari kibocsátók sem további technológiai átalakításokra – írja az EurActive. A terv lényege, hogy 300 milliót irányítanának át a beruházásra, de sietni kellene a megvalósítással, mert az RRF-forrásokat csak 2026 nyaráig lehet felhasználni. Közben friss fejlemény, hogy az Európai Bizottság pozitív értékelést adott ki Szlovákia negyedik RRF kifizetési kérelme kapcsán, így további 799 millió euróhoz juthat hozzá rövidesen az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×