eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A Frontex bolgár munkatársa (b) és egy magyar rendőr illegális bevándorlókat informál Röszke határában 2015. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Nemzeti hatáskörök átadásáról beszélt a német kancellár

Angela Merkel szerint továbbra is a szolidaritás a gyenge pont az Európai Unióban.

Az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az Európai Unió külső határának védelmét, és Angela Merkel szerint ehhez

a külső határon fekvő országoknak át kell adniuk nemzeti kompetenciájuk egy részét az Európai Unió határ- és partvédelmi szervezetének, a Frontexnek.

A német kancellár a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban beszélt erről, hangsúlyozva, hogy támogatja az Európai Bizottság javaslatait a Frontex megerősítéséről, kiáll amellett, hogy a szervezetet széles hatáskörrel kell felruházni.

Angela Merkel ugyanakkor beszélt a szolidaritásról is, amely szerinte továbbra is az Európai Unió gyenge pontja. A politikus úgy véli, az illegális migráció elleni harchoz "egy adag szolidaritás" is szükséges, amikor emberek érkeznek hozzánk, vagy amikor meg kell teremteni a "legális migráció" lehetőségeit, hogy ezzel "segítsünk bajba került országoknak."

Széttöredezik-e az EU?

A migráció kihívása "lerombolhatja vagy széttördelheti" az EU-t, és a jövő májusi európai parlamenti választáson éppen az lesz a kérdés, hogy ez megtörténik-e - mondta a német kancellár.

Szavai szerint főleg Afrikára kell összpontosítani, a "klasszikus" fejlesztési együttműködésről át kell térni egy új, hatékonyabb gazdaságfejlesztési politikára, amelynek révén megerősödik a partnerországok gazdasági "gerince". Ezzel a céllal rendeznek októberben Berlinben nagyszabású tanácskozást afrikai partnerekkel - mondta Angela Merkel, afrikai beruházásokra bíztatva a német vállalatokat.

Kiemelt esemény

Angela Merkel a 2019-es szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló parlamenti vitájában tért ki a nemzetközi migráció ügyére.

Ez a vita hagyományosan a parlamenti szezon kiemelt eseménye, a kormány munkájának értékeléséről szól.

A kormányfő beszédében legfőképpen azt hangsúlyozta, hogy Németország a világ egyik legbiztonságosabb és leginkább jómódú országa, további boldogulása viszont nem csak az ország belső állapotától, felkészültségétől, teljesítményétől függ, mert mélyen beágyazódott a globális gazdasági, kereskedelmi hálózatokba. Ezért Németország alapvető érdeke a nemzetközi viszonyok szabályokon és mindenkinek megfelelő, méltányos megállapodásokon alapuló alakítása és az "erős Európa".

Aláhúzta, hogy 2019-ben már az ötödik egymást követő évben lesz egyensúlyban az államháztartás, a gazdaság pedig 13. negyedéve megszakítás nélkül növekedik. A fejlődés megnyitotta az utat az adócsökkentéshez, jövőre mintegy 10 milliárd euróval (3270 milliárd forint) mérséklődnek a lakosság terhei.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×