eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Strasbourg, 2018. július 4.Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2018. július 4-én. (MTI/EPA/Európai Parlament/Fred Marvaux)
Nyitókép: MTI/EPA/Európai Parlament/Fred Marvaux

Sargentini-jelentés: nem egységes az ellenzék

A kormánypártok a Sargentini-jelentés elutasítására szólították fel az ellenzéki pártok által delegált európai parlamenti képviselőket, őket azonban megosztja a kérdés. Kedden délután kezdődik az európai parlamentben a különjelentés vitája, szavazása pedig szerdán várható.

A kormánypártok nevében a KDNP-s Nacsa Lőrinc szólította fel az ellenzéki pártok európai parlamenti képviselőit, hogy utasítsák el a kormány politikáját bíráló – Judith Sargentini, holland zöld-párti EP-képviselő által összeállított – különjelentést.

„A vitában és a szavazáson az is ki fog derülni, hogy

az ellenzékre lehet-e számítani Magyarország megvédésében, vagy megint nem”

- emelte ki.

A szocialista Ujhelyi István hétvégén kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy „amikor az Európai Parlament és az európai közösség a magyarországi jogtiprásokat, a demokratikus intézményrendszer leépítését és az állami szintű korrupciót kéri számon, akkor éppen, hogy a magyar állampolgárokat védi a Fidesz hatalmi gátlástalanságával szemben.”

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője, Niedermüller Péter rámutatott, hogy ő és párttársa meg fogják szavazni a jelentést, amely – mint hangsúlyozta – egyáltalán

nem Magyarország elleni támadás, hanem az Orbán-kormány politikájának bírálata.

Kifejtette: világos és egyértelmű jelét kell adni annak, hogy az EP-ben lévő képviselők jelentős része, többsége elítéli azt a fajta politikát, amit az Orbán-kormány 2010 óta folytat. Én a magam részéről a legnagyobb nyugalommal és a legtisztább lelkiismerettel meg fogom szavazni ezt a jelentést – tette hozzá.

Balczó Zoltán, a Jobbik részéről az InfoRádió megkeresésére csupán annyit közölt, hogy a vitában fogja elmondani minden gondolatát a különjelentésről. Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője azonban az InfoRádió kérdésére kizárta, hogy pártja EP-képviselői támogatnák a jelentés elfogadását.

Az LMP szerint a kormány súlyos hibái miatt nem lehet a magyar embereket büntetni, ezért az LMP nem támogatja a Sargentini-jelentés elfogadását - közölte a párt országos elnökségének döntését Keresztes L. Lóránt, a párt társelnök-frakcióvezetője. Hozzátette: az LMP szerint a jogállamiságot érintő problémákat hazai, nemzeti szinten kell orvosolni, és a kormány súlyos hibái miatt nem lehet Magyarországot és a magyar embereket büntetni.

Ezért az LMP semmilyen olyan eljárást nem tud szavazatával támogatni, aminek lehet olyan végkimenetele, hogy az ország szavazati jogát megvonják.

Jávor Benedek a Párbeszéd EP-képviselője párttársa tájékoztatása alapján meg fogja szavazni a Sargentini-jelentés elfogadását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×