eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Gáza, 2018. május 15.Palesztin tüntetők égő gumiabroncsok füstjében bontják az Gázai övezetet Izraeltől elválasztó szögesdrótkerítést Gáza városától keletre 2018. május 14-én. A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az amerikai nagykövetség Tel-Avivből Jeruzsálembe való átköltöztetése miatt. A palesztin övezet és Izrael határán zajló összecsapásokban 58 palesztin vesztette életét, és közel háromezren megsérültek az izraeli hadsereg fegyveres válaszlépése nyomán. (MTI/EPA/Mohamed Szaber)
Nyitókép: MOHAMED SZABER

Izrael lezárta a Gázai övezet személyforgalmi átkelőhelyét

Az izraeli hatóságok vasárnap reggel részben lezárták a Gázai övezet személyforgalmi átkelőhelyét Ereznél, válaszul a tűzszüneti tárgyalások elakadására és az erőszak folytatódására a határ mentén.

A döntés elsősorban szimbolikus jelentőségű, mivel eleve igen kevesen kelnek át a határon, főként néhány segélyszervezet dolgozói, és a tilalom nem vonatkozik a humanitárius okokból Izraelbe utazókra, a kórházakba kezelésekre tartókra.

A lépést Izrael válasznak szánja a március vége óta heti rendszerességgel ismétlődő péntek délutáni, határ menti erőszakos tüntetésekre. A tűzszüneti tárgyalásokon megígértekkel ellentétben ezen a pénteken is Molotov-koktélokat és házi készítésű robbanószerkezeteket dobtak a határ izraeli oldalán felsorakozott katonákra, valamint gyújtó eszközöket indítottak Izrael felé, mire a katonák válaszul megöltek két palesztint.

Egyiptomi diplomaták tűzszüneti egyezményt próbálnak létrehozni a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász és Izrael között, hogy véget vessenek a majdnem naponta ismétlődő erőszaknak a gázai határnál, amely már újabb háborúval fenyeget.

Az egyiptomi terv a gázai Hamász és a Ciszjordániában, Rámalláhban kormányzó, mérsékeltnek tekintett Fatah párt megbékélését is tartalmazza, Mahmúd Abbász palesztin elnök kormányzatának kiterjesztésével a Gázai övezetre.

A rendezést nehezíti Rámalláh ellenállása, ugyanis szinte minden palesztin frakció delegált küldötteket az egyiptomi fővárosban zajló megbeszélésekre, de a Fatah tagjai bojkottálják a tárgyalásokat.

Az 1993-ban megkötött oslói egyezmény szerint a Gázai övezet köztisztviselőinek fizetését elvileg Rámalláhból folyósítják az Izrael által beszedett és a palesztin hivatalos kormányzatnak átutalt vámbevételekből. A Fatah és a Hamász ellentéte miatt azonban Gázában rendre csökkentették, illetve megvonták a kifizetéseket, ami tovább nehezíti az ott élők helyzetét.

Közben az övezet szomszédságában élő izraeliek a nyugalom helyreállítását követelték a határnál kormányuktól, amikor szombat este "Nem vagyunk ágyútöltelékek" jelszóval Tel-Aviv központjában tüntettek.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×