eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

A szingapúri miniszterelnök találkozik az amerikai és az észak-koreai vezetővel

Megérkezett a szingapúri nemzetközi repülőtérre Kim Dzsong Un észak-koreai vezető gépe vasárnap - adta hírül a helyi média.

Kim a kínai légitársaság repülőjén utazott, amely közép-európai idő szerint fél 9 után ért földet a Csangi reptéren. Az észak-koreai vezetőt a St. Regis Hotelbe vitték, ahol küldöttsége megszáll.

Donald Trump amerikai elnök érkezését is vasárnapra várják, közép-európai idő szerint fél háromkor száll le gépe Szingapúrban. Az Air Force One fedélzetén utazik Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó, John Kelly, a Fehér Ház kabinetfőnöke és Sarah Huckabee Sanders fehér házi szóvivő is. Trump Québecből, Kim pedig Phenjanból indult útnak.

A két politikus a csúcstalálkozó előtt megbeszélést folytat Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnökkel: Li vasárnap Kimmel, hétfőn pedig Trumppal találkozik.

A phenjani vezető június 12-én találkozik Trumppal a Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

Trump bizakodó üzenetet küldött

A június 12-i, történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját.

Trump bizakodóan írt a csúcstalálkozóról a Twitteren szombaton, miután távozott a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 kanadai összejöveteléről. Az szingapúri esemény szerinte lehetőség arra, hogy "igazán csodálatos eredményt érjünk el Észak-Korea és a világ számára".

"Tudom: Kim Dzson Un keményen fog dolgozni azon, hogy olyasvalamit tegyen, amit előtte nem sokan tettek, és békét és nagy virágzást teremtsen országában" - írta Trump.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×