eur:
397.43
usd:
358.2
bux:
74144.88
2024. október 1. kedd Malvin

Fordulat jöhet Észak-Korea ügyében

Mun Dzse In dél-koreai államfő vasárnap Phjongcshangban fogadta a téli olimpia záróünnepségére érkezett magas rangú észak-koreai politikai küldöttség tagjait.

A találkozó, amelyet nem jeleztek előre, egy óra hosszat tartott. A nyolc tagú delegációt Kim Jong Csol, az Észak-Koreai Munkáspárt központi bizottságának alelnöke, a Korea-közi kapcsolatok északi főmegbízottja vezette.

Az eseményről a szöuli sajtó adott hírt az elnöki hivatalra hivatkozva. A tájékoztatásból kiderült, hogy találkozón Csol azt mondta:

Észak-Korea kész tárgyalni az Egyesült Államokkal.

Ezzel kapcsolatban Mun Dzse In dél-koreai elnök hangoztatta, hogy az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti "párbeszédet minél hamarabb meg kellene tartani".

Az észak-koreai küldöttség egyetértett vele abban, hogy "az Észak és Dél közötti kapcsolatokat párhuzamosan kell javítani az amerikai-észak-koreai kapcsolatokkal".

Mun elnök üdvözölte a két Korea közötti közeledést, és hangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok további javításának szükségességét. Az észak-koreai küldöttség közölte, hogy Kim Dzsung Un elnök szintén elkötelezett a párbeszéd folytatása mellett.

Két év szünet után Szöul és Phenjan a múlt hónapban újította fel a kétoldalú tárgyalásokat, hogy megvitassák Észak-Korea részvételét a phjongcsangi téli olimpiai játékokon. Vasárnap a dél-koreai államfő másodszor találkozott magas rangú észak-koreai illetékesekkel két héten belül.

A vasárnapi szöuli újabb Korea-közi találkozó előtt Észak-Korea azzal vádolta meg a Donald Trump amerikai elnök vezette amerikai kormányzatot, hogy az ország ellen bevezetett legutóbbi, a korábbiaknál szigorúbb gazdasági szankciókkal fokozza a háborús válság szintjét. Történt ez annak ellenére, hogy az olimpia okán Korea-közi párbeszéd kezdődött. Phenjan szerint az Egyesült Államok a büntetőintézkedésekkel konfrontációt provokál a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea azt is nehezményezte, hogy a phjongcshangi záróünnepségre igyekvő küldöttségüket a határon dél-koreai tiltakozók fogadták.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség vasárnap ugyanakkor, a külügyminisztérium közleményét idézve, azt írta, hogy az ország szeretett vezetőjének, Kim Dzsong Unnak a béke és az együttműködés iránti elkötelezettsége révén megvalósult a régóta óhajtott Korea-közi párbeszéd, a két Korea együttműködése eredményeképpen sikeresen lezajlott a téli olimpia. A történtek ellenére az Egyesült Államok az olimpiai játékok előestéjén ámokfutásba kezdett, hogy gazdasági szankcióival újabb konfrontáció és háború árnyékát vesse a Koreai-félszigetre - fogalmazott az észak-koreai külügyminisztérium.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×