eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Robbanás a szentpétervári metróban: legalább tíz halott, ötven sérült - fotó és videó

Robbanás a szentpétervári metróban: legalább tíz halott, ötven sérült - fotó és videó

Robbanás történt a szentpétervári metróban, a jelenlegi adatok szerint tízen meghaltak, legalább ötvenen megsérültek. A teljes metróhálózatot evakuálták, mert további robbantásoktól tartanak. A városban tartózkodik Vlagyimir Putyin, az orosz elnök szerint egyelőre vizsgálják a robbanás okát, és azt is, terrormerénylet történt-e.

A robbanás a Szennaja téri állomáson történt. Az első felvételeken, amelyeket a közösségi oldalakon osztottak meg, az látszik, hogy a metró egyik kocsijának ajtaja és belseje rongálódott meg. Több képen vérző sérültek fekszenek a metróállomás padlóján.

Három, majd nyolc metrómegállót lezártak - írta a Russia Today, és úgy értesült biztonsági forrásokból, hogy házilag készített pokolgép robbanhatott. Az Interfax szerint a robbanás 2-300 gramm trotil erejének felelt meg. Később lezártak minden szentpétervári metróállomást, és kiürítették a földalatti hálózatot.

A detonációt terrorcselekménynek minősítette az orosz Nyomozó Bizottság.

Segítség

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kéri a Szentpéterváron tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy amennyiben segítségre van szükségük, hívják azonnal a Szentpétervári Főkonzulátus ügyeleti telefonszámát: +7-812-999-0082. 

Az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője az Interfax hírügynökséggel közölte, a detonáció akkor történt, amikor a metrószerelvény a Szennaja téri  állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A robbanás a szerelvény harmadik kocsijában következett be, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba. A robbanás nem okozott tüzet.

 A metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt, akinek köze lehet a hétfőn történt robbanáshoz - jelentette az Interfax orosz hírügynökség az ügyet ismerő, meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva. Meg nem erősített jelentések szerint a metrószerelvény egyik kocsijában egy bőröndben hagytak robbanószerkezetet.

Robbanás a szentpétervári metróban: legalább tíz halott, ötven sérült - fotó és videó

Az incidens okát hivatalosan nem közölték. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok a nap folyamán több alkalommal is kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is ürítették.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint tízen meghaltak, és legalább húszan megsérültek, köztük több gyermek is. A városvezetés szerint azonban legalább ötvenen szenvedtek sérülést a robbanásban, és legalább tízen vesztették életüket.

Negyvenegy mentőegység dolgozik a helyszínen, és már 25 sérültet, köztük egy gyermeket, szentpétervári kórházakban kezelnek.

A terrorellenes erők bizottsága szerint a robbanás két megálló, a Tyehnologicseszkij Insztyitut és a Szennaja tér között történt. Jelenleg a szövetségi biztonsági szolgálat (FSB) dolgozik a helyszínen.

A Fontanka című lap úgy értesült, hogy Vossztanyija téri állomáson is találtak egy fel nem robbant pokolgépet. A házilagos gyártású robbanószerkezetet sikerült hatástalanítani. 

Közben Pulkovón, a szentpétervári repülőtéren és a moszkvai metróhálózaton is szigorították az ellenőrzést. A RIA Novosti szerint három moszkvai szerelvényt is kiürítetek, mert azonosítatlan csomagot találtak rajtuk.

A Facebook aktiválta a Safety Check alkalmazást, amelyen a túlélők jelezhetik, hogy biztonságban vannak.

A BBC azt írja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen Szentpéterváron tartózkodik, és értesítették is a robbanásról. Az államfő részvétét fejezte ki az áldozatok családjának.

"A robbanás minden lehetséges okát keressük, beleértve a terrorizmust is" - mondta Vlagyimir Putyin.

A merényletre hét évvel és öt nappal a moszkvai metrórobbantások után került sor.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×