eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Illyés Zoltán: "Semmi esélye a bizalmatlansági indítványnak"

A Nemzetpolitikai Kutatóközpont munkatársa szerint semmi esélye sincs a román kormány ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványnak. Az előterjesztésről szerdán szavaz a bukaresti parlament.

Illyés Zoltán úgy látja, alábbhagyni látszik a lendület, de óvatosan kell ezt is érteni, hiszen egyrészt hétvégén szoktak lenni a legnagyobb tüntetések. A mostani hullámnál mindig vasárnapra hirdették a legnagyobb megmozdulásokat. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa hozzátette, másrészt vissza is vonta a kormány a vitatott rendeletet. A parlamentbe beterjesztették a közkegyelmi törvénytervezetet és a büntetőtörvénykönyv módosításáról sem tettek le végleg, tehát az indulatok még felcsaphatnak.

„Semmi esélye nincs a bizalmatlansági indítványnak”

- jelentette ki Illyés Zoltán.

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa ezt több okkal is magyarázta: az egyik, hogy Romániának még nincs elfogadott költségvetése 2017-re. Minden párt arra vár, hogy elfogadják a módosító indítványaikat. A kormánynak kényelmes többsége van; a két pártnak együtt 54 százalékos többsége van, amihez adódik a nemzeti kisebbségi frakció 17 tagja, így már 58 százalékos a többség és az RMDSZ sem döntötte még el, hogy megszavazza vagy nem a bizalmatlansági indítványt.

„Nem történhet olyan váratlan esemény, ami azt eredményezné, hogy ez a kormány most megbukhat.”

A szociáldemokrata párt a tüntetések inspirálóiként különböző szereplőkre mutogat, de Illyés Zoltán szerint ezek nem jogosak és inkább a demonstrációk hiteltelenítését és elsősorban a párt saját szavazótáborának stabilitását célozzák. Abban a körben elképzelhető, hogy hihetőek ezek a forgatókönyvek. Közvetlenül külföldi kormányt ugyan nem vádoltak meg, de a nemrég zajló választási kampányban a szociáldemokraták olyan hangokat engedtek meg maguknak, mint hogy: ne engedjük, hogy külföldi kancelláriákról kormányozzák az országot, és nem csak jegyzetelni járunk majd a nagykövetségekre. Ezek leginkább az Egyesült Államok felé irányultak, jelezve, hogy túlságosan beavatkozik a romániai belpolitikába – tette hozzá a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa.

„Ezt a hangulatot, ha nem is a szociáldemokraták, de a hozzájuk közel álló külpolitikusok megpróbálják kihasználni, most is ezeknek a túlrezgéseknek vagyunk tanúi. A szociáldemokraták elnöke már rendszeresen Soros Györgyöt véli felfedezni a tüntetések hátterében” - mondta Illyés Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×