eur:
387.11
usd:
356.42
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Pesszimizmus hatotta át Juncker beszédét

Senkire sem lehet ráerőltetni a szolidaritást - mondta az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében. Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a testület módosít a több ország által vitatott kötelező menekültelosztási javaslatán.

Jean-Claude Juncker beszédét áthatotta egyfajta pesszimizmus, rezignáltság, ami az EU jelenlegi állapotát tükrözi, hiszen az elmúlt egy évben a helyzet alig javult – mondta az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament előtt elmondott évértékelőjéről a Bruxinfo főszerkesztője.

Gyévai Zoltán kiemelte: a politikus konkrét javaslatokat is megfogalmazott annak érdekében, hogy felrázzák az EU-t jelenlegi tespedtségéből, illetve irányvonalat adjanak a bizottságnak.

„Juncker egyéves programot hirdetett, és ebben a csokorban mindenki számára volt üzenet, javaslat, de azt meglátjuk, hogy ezekből mi fog megvalósulni. Az ilyen ötletbörzéknek az a gyengéjük, hogy sok minden nem valósul meg belőlük” - vélekedett.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb szolidaritásra lenne szükség az EU-n belül. A menekültválságról szólva ugyanakkor elismerte, hogy a szolidaritásnak „szívből kell jönnie”, és azt nem lehet rákényszeríteni senkire. Gyévai Zoltán kiemelte: ezt lehet úgy is értelmezni, mintha engedményt tett volna.

További részletek az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában hallhatnak szerda este hét óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Piaci átlag felett, 9 százalékkal bővült az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletágának árbevétele az első negyedévben, miközben a társaság külön üzletágba rendezte év elején a mobilitáshoz kapcsolódó, az akvizícióknak köszönhetően tavaly bővült szolgáltatásait. Az AutoWallis Nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent, így a társaság árbevétele az első három hónapban 89 milliárd forinton, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forinton alakult - mindkettő visszaesést jelent a bázishoz képest. Az AutoWallis az idén összességében a tavalyi évet érdemben meghaladó értékesítési adatokkal számol a jelenlegi makrogazdasági környezetben

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×