eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Elkezdődött a ramadán

Szaúd-Arábiától Indonéziáig világszerte több mint másfélmilliárd muszlim számára kezdődött meg hétfőn az iszlám böjti hónapja, a ramadán, amelynek betartását és a vele járó ünnepeket Szíriában, Líbiában, Irakban vagy Jemenben elhalványítja az évek óta dúló véres háború.

Néhány muszlim országban, például a szunnita többségű Marokkóban vagy a síita országokban, egyebek mellett Iránban egy nappal később veszi kezdetét az iszlám vallás egyik legfontosabb parancsolatának számító böjti hónap.

A ramadán idejére az iszlám mintegy 1,6 milliárd követőjének - a Föld népességének 23 százaléka - napkeltétől napnyugtáig tartózkodnia kell az evéstől, ivástól, dohányzástól, fürdéstől, zenehallgatástól, házasélettől és a test egyéb örömeitől.

A böjt elsődleges célja, hogy a muszlimok az elmélkedésnek és imának szenteljék magukat a július ötödikéig tartó időszak alatt, növekedjék türelmük és akaraterejük, s bizonyíthassák Allah előtt, hogy lelkük erősebb testüknél, képesek legyőzni testi vágyaikat.

A rangra, anyagi helyzetre való tekintet nélkül mindenkire érvényes szabály a vallási közösség tagjainak egyenlőségét is kiemeli, a gazdagoknak is legalább egy időre át kell élniük a szegények mindennapjait.

Ramadán idején a hívek igyekeznek napfelkelte előtt felkelni és enni, az élet pedig az éj leszállta után élénkül meg újra a településeken: kezdetét veszi az iftár, a lakoma, amelyet legtöbben családi körben költenek el.

A muszlim többségű országok között óriási különbségek vannak annak kapcsán, mennyire szigorú társadalmi elvárások övezik a ramadánt és a hozzá kapcsolódó szokások betartását. A legnépesebb muzulmán országban, Indonéziában, ahol a legtöbben az iszlám mérsékelt változatát gyakorolják, megengedőbben értelmezik a böjti időszakot. Hasonló a helyzet Tunéziában is, ahol nem tiltja törvény azt, ha valaki ramadán idején nyilvános helyen ételt vagy italt vesz magához.

Az egyes országok anyagi vagy éppen politikai helyzete is nagyban befolyásolja a böjti időszak lefolyását. A gazdag Perzsa- (Arab) öböl menti országokban a ramadánt napnyugta után mértéktelenség és a luxus jellemzi, az éttermek egymással versengenek a minél pazarabb és drágább iftár-ajánlatokkal.

Ehhez képest a háború sújtotta országokban, például Szíriában, Líbiában, Irakban vagy Jemenben, ahol a megfelelő élelmiszer-ellátás a mindennapok egyik legégetőbb problémája, elhalványul a böjti időszak jelentősége, és ahogy az ostromlott szíriai Daraja városának egyik lakója fogalmaz, "a nem szűnő fegyverek zajával" ünneplik a ramadánt.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×