eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Nőtt Merkel támogatottsága

Németországban az idei legmagasabb szintre emelkedett Angela Merkel kancellár támogatottsága - állapította meg egy szerdán ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a németek 52 százaléka Angela Merkelre szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani. Január közepén ez az arány 44, február közepén 45, március közepén pedig 48 százalék volt. A március végére elért szinten legutóbb a menekültválság elmélyülésének kezdetén, tavaly augusztusban állt Angela Merkel személyes támogatottsága.

A kancellár pártja, a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU támogatottsága is erősödött valamelyest, a pártszövetség a szavazatok 36 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást, ami 1 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbihoz képest.

A CDU/CSU szövetséggel együtt kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) 20 százalékon stagnál, az ellenzéki Zöldek 13, míg a Baloldal 8 százalékon áll, támogatottságuk nem változott. Bekerülne a Bundestagba a liberális FDP is, amely 1 százalékponttal erősödve 7 százalékon áll, és az Alternatíva Németországnak nevű párt (AfD), amely viszont egy hét alatt 3 százalékponttal 10 százalékra gyengült.

A pártpreferenciák alakulását a brüsszeli terrortámadások és a menekültválság befolyásolta a Forsa vezetőjének, Manfred Güllnernek a magyarázata szerint. Mivel a brüsszeli merényletek fokozzák a terrorveszélyt, az emberek a kormányzó pártok felé fordulnak, de az SPD nem profitál ebből a folyamatból, mert Sigmar Gabriel pártelnök "nem tudja megfelelően formálni pártja és saját maga arculatát" - mondta az elemző. Az SPD gyengeségét jelzi az is, hogy Sigmar Gabrielre a németek csupán 13 százaléka szavazna, ha közvetlenül választhatnának kancellárt.

A menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás hozzájárulhatott Angela Merkel támogatottságának növekedéséhez, illetve az AfD visszaeséséhez - véli a kutatóintézet vezetője.

A Forsa a Stern című hírmagazin és az RTL kereskedelmi televízió megbízásából hetente elvégzett, stern-RTL-Wahltrend című reprezentatív felmérésének aktuális adatfelvétele során 2005 főt kérdezett meg március 21. és 26. között.

Szerdán megjelent egy másik felmérés is, amely csak a pártpreferenciákra vonatkozik, és más eredményeket mutat. Az Insa kutatóintézet adatai szerint a CDU/CSU 32 százalékon áll, 1 százalékponttal gyengült az egy héttel korábbihoz képest, az SPD támogatottsága pedig 2 százalékponttal 20 százalékra süllyedt.

A Bild című lapban ismertetett felmérés alapján a Zöldek támogatottsága 1,5 százalékponttal 12,5 százalékra, a Baloldalé 0,5 százalékponttal 11 százalékra emelkedett. Az FDP 1 százalékponttal gyengülve 6 százalékon áll, míg az AfD 1 százalékponttal 13 százalékra erősödött.

Az Insa vezetője, Hermann Binkert szerint az adatok mindenekelőtt azt mutatják, hogy a nagykoalíció mindkét félnek, a CDU/CSU-nak és az SPD-nek is árt, és a két néppárt már csak a választók szűk többségét, 55 százalékát tudja meggyőzni.

Az Insa reprezentatív felmérésében 1873 embert kérdeztek meg március 24. és 29. között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×