eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 4. péntek Ferenc

A NATO szakadásától fél az amerikai védelmi miniszter

A NATO szakadásának veszélyére figyelmeztetett Robert Gates amerikai védelmi miniszter a Münchenben zajló nemzetközi biztonságpolitikai fórumon.

A miniszter ezúttal is a terhek méltányosabb megosztására szólította fel a tagállamokat, közvetve megerősítve azt a követelést, hogy egyes tagországok - köztük Németország - küldjenek csapatokat Dél-Afganisztánba is.

A NATO nem osztható olyan államokra, amelyek készek harcolni és olyanokra, amelyek nem - figyelmeztetett Robert Gates.

A miniszter utalt ugyan arra, hogy mindegyik tagállam teljesíti az egyénileg vállalt kötelezettségét, de úgy vélte: rugalmasabb magatartásra, gyorsabb válaszokra és összefogásra van szükség.

Robert Gates megerősítette, hogy a NATO küszöbönálló bukaresti csúcstalálkozóján négy-öt évre szóló útitervet dolgoznak ki az afganisztáni rendezés menetrendjére.

Egyidejűleg bejelentette, hogy egy magas rangú koordinátor kinevezését tervezik az Afganisztánnal kapcsolatos feladatok összehangolására. Szerinte a szóban forgó tisztet egy tekintélyes európai politikusnak kellene betöltenie.

Robert Gates hangsúlyozta, hogy Afganisztán esetében merőben új feladatról, a NATO első szárazföldi háborújáról van szó. Hozzátette ugyanakkor, hogy Afganisztán békéje és újjáépítése érdekében a hadviselés új eszközeit kell alkalmazni.

A miniszter szerint nem lehet szó többé a katonai, illetve polgári erőfeszítések merev szétválasztásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×