eur:
398.71
usd:
360.35
bux:
74372.71
2024. október 2. szerda Petra

A Biztonsági Tanács nem tudott megegyezni Koszovóról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán az "összeegyeztethetetlen" álláspontok miatt nem tudott megegyezni Koszovóról - közölte Johann Verbeke belga ENSZ-nagykövet a nyugati országok nevében. Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet kijelentette: az Egyesült Államok, Európa és más államok eltökéltek a Koszovó függetlenségét biztosító Ahtisaari-terv megvalósítására.

Koszovó jelenlegi helyzete elfogadhatatlan - mondta a belga nagykövet, miután a testület nem tudott döntésre jutni a 90 százalékban albánok lakta szakadár dél-szerbiai tartomány jövőjéről. "A tárgyalásos rendezés lehetősége kimerült" - állapították meg az Egyesült Államok és az EU-tagállamok nagykövetei közös nyilatkozatukban.

Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök figyelmeztetett: Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása, amelyet a nyugati országok támogatnának, aláaknázná az ENSZ-alapokmányt, és egy olyan új korszak kezdetét jelentené, amelyben az erő a jog felett áll. Megjegyezte, "komoly válság" robbanhat ki, de nem bocsátkozott részletekbe, nem közölte, Belgrád milyen válaszlépést tenne.

"Belefáradtunk az elszigeteltségbe"

Fatmir Sejdiu, az ENSZ-közigazgatás alatt álló tartomány elnöke is felszólalt a BT-ben. Arról beszélt, hogy az 1990-es években az albánok ellen végrehajtott etnikai tisztogatás miatt lehetetlen Szerbia és Koszovó jövőjét egy közös államban elképzelni. "Belefáradtunk a csaknem két évtizede tartó elszigeteltségbe és háborúba" -mondta.

Az amerikai és az EU-nagykövetek szerint a BT-ülés kudarca azt jelenti, hogy az ENSZ-ben nem lehet megoldást találni Koszovó ügyére. Vitalij Csurkin orosz nagykövet viszont amellett kardoskodott, hogy még lehet miről tárgyalni. Újságíróknak kijelentette: "a függetlenség egyoldalú bejelentése felé tett lépések egyértelműen túllépnek a nemzetközi jog keretein".

Vuk Jeremic szerb külügyminiszter világossá tette: Szerbia nem alkalmazna erőt, de jogi, diplomáciai és gazdasági lépéseket tenne az egyoldalú függetlenség visszafordítására.

Zalmay Khalilzad amerikai ENSZ-nagykövet közölte: mivel a felek álláspontja kibékíthetetlen, és Moszkva nem hajlandó megváltoztatni álláspontját, az Egyesült Államok, Európa és más államok készek lépéseket tenni az Ahtisaari-terv végrehajtására.

Címlapról ajánljuk
Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de... - Irán Európának üzent

"Az Izrael elleni rakétatámadást már befejeztük, de..." - Irán Európának üzent

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt - jelentette szerdán az iráni állami média. Izrael és Irán is fenyegetőzik azzal, hogy majd visszalő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×