eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

"Akinek nem tetszik a jelölt, távozhat Törökországból"

Kritikák össztűzét vonta magára Reccep Tayip Erdogan török miniszterelnök, amikor azt mondta: akinek nem tetszik jelöltje az államfői posztra, az adja fel az állampolgárságát és távozzon. Törökországban felkorbácsolt érzelmek által kísért parlamenti választásokat tartottak nemrég, az egyik téma az volt, hogy lehet-e elnök az iszlámistának tartott Abdullah Gül külügyminiszterből, akit a kormányfő ismét jelölt a posztra.

A júliusi választások előtt azt mondták, hogy a kampány Törökország lelkéért folyik, és úgy tűnik, a küzdelem a voksolás és a jelenlegi, iszlámista utódpártnak tartott kormányerő győzelme után is tart.

Abdullah Gül külügyminiszter elnökjelöltsége, pontosabban az a tény, hogy a politikus felesége fejkendőt visel, erősen megosztotta az országot, amelynek alkotmánya kimondja az állam és a vallás szétválasztását.

Gül korábbi jelölése volt az egyik oka annak, hogy Erdogan az előrehozott választások mellett döntött. A voksoláson megerősített miniszterelnök pedig most ismét külügyminiszterét szeretné az elnök székben látni, és határozottan visszavágott bírálóinak.

"Azok, akik azt mondják, hogy Gül nem lenne az ő elnökük, mondjanak le az állampolgárságukról. Ha valaki ennek az országnak a polgára, akkor az elnök az ő elnöke, a miniszterelnök pedig az ő miniszterelnöke" - mondta.

Erdoán kifakadása válasz volt arra a cikkre, amelyben a Hürriyet című lap újságírója azt fejtegette: Gül jelölésével "többé nem lehet világi államról beszélni, a politikai iszlám ismét tett egy lépést előre. Gül nem lesz az én elnököm".

A miniszterelnököt most bocsánatkérésre szólították fel, és a liberális sajtó önkényeskedő, antidemokratikus vezetőnek nevezte. A kormánypárti sajtó nem igyekezett csökkenteni a vita jelentőségét.

Gült a hétfői első elnökválasztási fordulóban már majdnem elsőre megválasztotta a török parlament, és közel egy hét múlva már szinte bizonyosan megkapja a szükséges egyszerű többséget. Így ő lesz majd az EU-tagjelölt Törökország következő államfője. A pozíciót eddig hagyományosan a világi elit képviselői töltötték be, az általuk bizalmatlansággal szemlélt Gül ugyanakkor ígéretet tett a világi alkotmány védelmére.

Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×