eur:
394.55
usd:
354.97
bux:
72685.08
2024. szeptember 18. szerda Diána

A hőség miatt áramhiány Tokióban

A Tokiót és környékét ellátó elektromos művek a nagy hőség miatt tizenhét éve most először kénytelen a nagy fogyasztókat arra kérni, hogy csökkentsék felhasználásukat.

A 28 millió fogyasztót kiszolgáló, Tokiót és vidékét ellátó szolgáltató a keddi csúcsfogyasztást még éppen csak átvészelte, de a 35 és 40 fok közötti hőség miatt a légkondicionálók egyre több áramot fogyasztanak és a következő néhány napon újabb fogyasztási csúcsok várhatóak.

A helyzetet tulajdonképpen az tette kritikussá, hogy egy júliusi, a Richter-skálán 6,6 tizedes erősségű földrengés után biztonsági okokból leállították az ország - és egyben a világ - legnagyobb atomerőművét, amely azóta sem indult újra.

Japán nukleáris szakértők szerint az atomerőmű valószínűleg csak jövo áprilisban indul újra. Az áramszolgáltató a rendkívüli helyzetben engedélyt kapott arra, hogy újraindítsa azt a vízierőművet, amelyet a mezőgazdasági minisztérium májusban állíttatott le, amikor kiderült, hogy a cég hamis adatokat szolgáltatott a 900.000 kilowattos erőmű vízfogyasztásáról.

A kereskedelmi minisztérium arra kér minden fogyasztót, hogy ha lehet, kapcsolják ki a légkondicionálókat, legalább a középületek előcsarnokaiban.

A Nissan, amelynek három gyára is működik Tokió környékén, vállalta, hogy szükség esetén a termelés leállása nélkül negyven százalékkal csökkenti saját fogyasztását úgy, hogy beindítja a gyárak vészgenerátorait.

A mostani áramhiánynál is nagyobb gond azonban, hogy márciusban kiderült: a nagy áramszolgáltatók majdnem harminc éve rendszeresen meghamisítják az atomerőművek biztonsági jelentéseit és baleseteket hallgatnak el.

Az országban 55 atomreaktor működik, amelyek a teljes fogyasztás 30 százalékát adják a több mint 80 százalékban energiaimportra szoruló Japánabn.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Szoboszlai Dominik góllal segítette győzelemhez a Liverpoolt Milánóban

Remek mérkőzésekkel kezdődött a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös idénye. Szoboszlai Dominik gólt szerzett, a Real Madrid két kapushibából született találattal nyert, kilencig jutott a Bayern München. Eredmények: Juventus–PSV 3-1, Young Boys–Aston Villa 0-3, AC Milan–Liverpool 1-3, Real Madrid–VfB Stuttgart 3-1, Sporting–Lille 2-0, Bayern München–Dinamo Zagreb 9-2.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.18. szerda, 18:00
Gerőfi-Gerhardt András
a Fővárosi Csatornázási Művek műszaki vezérigazgató-helyettese
Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Orbán Viktor azonnali hatállyal új helyzetet rendelt el Magyarországon

Az összehangolt védelmi tevékenység elrendeléséről és annak keretében meghatározott intézkedések bevezetéséről jelent meg kormányrendelet a kedd esti közlönyben, ami már ma este 22 órakor hatályba is lépett és egy hét múlva veszíti érvényét. Az új helyzet kihirdetése természetesen az árvíz okozta feladatok kezelésével függ össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×