eur:
394.49
usd:
354.34
bux:
72759.17
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Százezren követelték a kalifátus visszaállítását

Százezer ember követelte a muszlim világ összefogását egy kalifátusba Dzsakartában. Az indonéz fővárosban a Hizbut Tahrír nemzetközi radikális muzulmán szervezet rendezett tanácskozást.

A szervezet a Bung Karno stadiont bérelte ki a Nemzetközi Kalifátus Konferenciára, amely megerősítette a muzulmánok elkötelezettségét egy, az egész iszlám világot átfogó állam békés eszközökkel történő létrehozása mellett.

"A Kalifátus lerombolása után tragédiák követték egymást a muzulmán világban. Nemzetünket 50 felé vágták szét, és hitetlen gyarmatosítók választottak uralkodókat mindegyik ország élére" - jelentette ki Ismail Yusanto, a Hizbut Tahrír indonéziai tagozatának szóvivője a tanácskozás megnyitóján.

A szunnita Hizbut Tahrírt, amelyet 1953-ban, Jeruzsálemben alapítottak, számos arab és közép-ázsiai országban betiltották - emiatt több vezető személyiségét sem engedték be Indonéziába, pedig beszédet mondtak volna a tanácskozáson. A szervezet indonéziai ága viszont gyorsan erősödött az elmúlt években.

A szervezet tagadja, hogy antiszemita lenne és hogy kapcsolatot tartana iszlamista szélsőséges fegyveres csoportokkal. Éppen e két vád alapján helyezték több országban törvényen kívül.

A szervezet a kalifátust tartja az ideális államformának, mert az követi Allah törvényeit úgy, ahogy azok a Koránban megfogalmazódtak. Állításuk szerint nem erőszak révén, hanem békés eszközökkel akarják újra létrehozni a kalifátust.

Helyszíni beszámolók szerint a tanácskozás százezer résztvevőjének túlnyomó többsége nő volt.

Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×