eur:
394.5
usd:
354.75
bux:
72761.86
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Az amerikaiak a kormányzatot hibáztatják az ország rossz megítéléséért

Az amerikaiak szerint a washingtoni vezetés politikája miatt rossz az ország nemzetközi megítélése - derül ki egy most publikált felmérésből.

Már az amerikaiaknak sem tetszik az Egyesült Államok világban betöltött szerepe - legalábbis a marylandi egyetem legfrissebb tanulmánya szerint.

Az intézmény tudósai az elmúlt évek közvélemény-kutatási eredményeit vették górcső alá, és megállapították, hogy az amerikaiak többsége rossznak tartja a kormányzat hegemóniára vagy domináns vezetői szerepre való törekvését.

Ugyanakkor egyre többen helyeslik, hogy Washington elkötelezett a nemzetközi problémák megoldásában, de azt is gondolják, hogy a jelenlegi vezetés hozzáállása destabilizációt eredményez.

Még mindig sokan támogatják a külföldi katonai bázisok fenntartását, ám a közel-keleti jelenléttel kapcsolatban csökkent az elkötelezettség.

A megkérdezettek többsége nem osztja az amerikai elnök véleményét, miszerint az iraki háborúval a világ biztonságosabb lett. A válaszadók 79 százaléka kifejezetten veszélyesebbnek ítéli meg a helyzetet, mint az invázió előtt.

Többen vannak azon a véleményen, hogy noha az Egyesült Államok tölti be a világ csendőre szerepét, túlzásba viszi azt.

A tengerentúliak szerint a világban nagyon rossz kép alakult ki Amerikáról, ám ez nem az amerikai értékeknek tulajdonítható, hanem kizárólag a kormányzat politikájának.

Sokan úgy vélik: a világban egyre több ember tart attól, hogy az Egyesült Államok megtámadja országát.

Az USA-ban fontosnak tartják azt is, hogy a világban terjedjen a demokrácia - legalábbis annak amerikai változata. A válaszadók szerint nem lehet nem odafigyelni más országok véleményére.

Az amerikaiak túlnyomó többsége egyúttal fontosnak tarja, hogy hazája vezető szerepet tölt be a világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Éjjel-nappal dolgoznak a Szigetközben, a Dunakanyarban csütörtökön, Budapesten pénteken lehet a legmagasabb a vízállás, de mint Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban kedden figyelmeztetett, a lassan vonuló árhullám még apadáskor is okozhat gondokat a gátakon.

Bendarzsevszkij Anton: vörös vonalat lép át a Nyugat a nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetésével

A nyugati szövetségesek és Ukrajna az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadow rakéták használatával újabb vörös vonalat léphetnek át, ami valószínűleg megvalósul, csak az időzítés kérdéses – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója. A biztonságpolitikai szakértő arról is beszélt, van-e realitása annak, hogy az oroszok válaszcsapásként nukleáris fegyverekhez nyúlnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×