eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Drámai szavak: "Tudjuk, hogy még további áldozatok vannak"

Feladták a túlélők után való kutatást a Minneapolisban összeomlott hídnál. A helyi rendőrség szerint a hivatalosan elismert áldozatok mellett további halottak vannak a romok alatt és a Mississippi folyóba esett kocsikban. Közben megkezdődött a felelősök utáni kutatás - különösen azért, mert már két éve is elhangzottak bírálatok a híd állapotáról.

A Mississippiben már nem kutatnak túlélők után - a mentőalakulatok feladták a reményt, hogy bárkit is kimenthetnének a Minneapolisban összeomlott híd romjai alól.

Csütörtök este még hivatalosan négy halottról és közel harminc eltűnt személyről beszéltek.

Helyi idő szerint csütörtök délután a rossz látási viszonyok és az erős örvények miatt visszahívták a búvárokat, akik azt mondták, hogy 12 járművet láttak a vízben. Ezek egy része hatalmas betondarabok alá szorult, "és tudjuk, hogy emberek vannak bennük. Tudjuk, hogy még további áldozatok vannak" - mondta Tim Dolan rendőrfőnök.

A hídomlást a csodával határos módon úszta meg egy iskolabusz, a gyerekek csak kisebb sérüléseket szenvedtek.

"Nagy puffanást hallottam, azt hittem, baleset történt, de aztán bumm! Megindultunk lefelé, aztán megint"- mesélte az egyik diák.

Közben vádaskodások közepette megkezdődött a felelősök utáni kutatás.

Tim Pawlenty helyi kormányzó szerint senki sem figyelmeztette Mississippi állam hatóságait arra, hogy azonnal le kéne zárni a napi 100 ezer járművet áteresztő hidat és újjáépíteni azt. Inkább azt mondták, hogy meg kell figyelni és ki kell javítani - mondta.

Washingtonban a Fehér Ház közölte, hogy a 40 éves hídon két éve végzett szövetségi vizsgálat szerint az építmény "strukturálisan hiányos" volt és az ilyen esetekben az adott állam felel a javításért.

Mary Peters közlekedési miniszter, ezt úgy tálalta, hogy ez még nem jelentette azt, hogy a híd nem lett volna biztonságos, hanem azt, hogy egyes részeit meg kellett figyelni és szükség esetén elvégezni a karbantartási munkát.

A tragédia nyomán Arizona, Michigan, New Jersey és Új-Mexikó államokban is elrendelték a hidak vizsgálatát. Az Amerikai Építőmérnöki Kamara 2003-ban arra figyelmeztetett, hogy az ország hídjainak közel egyharmada úgymond "funkcionálisan" elöregedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×