eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Németországban is aggasztó a romák helyzete

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az UNICEF Berlinben közétett jelentésében riasztónak nevezte a roma fiatalok helyzetét Dél-Kelet-Európában. Utalt egyben arra is, hogy a roma gyerekek életkörülményeiben alig mutatkozik különbség az uniós taggá vált Romániát és Bulgáriát, valamint Koszovót vagy Boszniát illetően.

Az UNICEF tanulmánya szerint a roma gyerekek túlnyomó többsége nyomorban él, családjaik jó része rendszeresen éhezik. Helyzetük Koszovóban vagy Boszniában alig tér el a Bulgáriában vagy Romániában élő romák életkörülményétől. Az UNICEF aggasztónak nevezte, hogy Romániában folyóvíz nélküli, gettószerű telepeken él a romák egyharmada.

A jelentés azonban bírálta a berlini kormányt is, mert továbbra sem biztosít tartózkodási engedélyt a Jugoszlávia szétesését követő polgárháború elöl Németországba menekült 50 ezer roma számára. Közel egy évtized óta csak megtűrt idegenként, hónaponként hosszabbított engedéllyel, menekülttáborokban tengődnek Németországban, és így aligha van lehetőségük az integrálódásra.

Mivel nem rendelkeznek bejelentett lakással, gyermekeiket sem veszik fel óvodába vagy iskolába, ezért németül sem tanulnak meg, következésképpen a társadalom peremére szorulnak. Ezzel kapcsolatban a berlini egyetem jogász szakértője rámutatott arra, hogy helyzetük megfelel a hatályos rendelkezéseknek, emberileg azonban katasztrofális helyzetbe kerültek, amelyen sürgősen változtatni kellene.

Európa legnagyobb kisebbsége a roma. Számukat csaknem 10 millióra becsülik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×