eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A horvátok a magyar házakkal kezdték a bontást

A magyar ingatlanok bontásával kezdték meg munkájukat a szabálytalanul épült házak lerombolásával megbízott cégek a horvátországi Vir-szigeten - írta a HINA horvát hírügynökség a magyar befektetők helyszínen tartózkodó képviselőjére hivatkozva. A nap folyamán összesen négy házat döntöttek le, közülük kettő volt magyar tulajdonban.

A szigeten 48 ingatlant bontanak le, közülük 18 magyar tulajdonban van. A bontási határozat szerint az épületek a tengerparttól mért 70 méteres sávon belül vannak, ahol tilos az építkezés.

A magyarok képviselője szerint az akció "súlyos és tragikus" következményekkel járhat.

A házakban nagy értékű tárgyak vannak, és valószínűleg van olyan is, amelyben laknak - mondta Vass Krisztina.

Közölte: a magyarok 2002-ben kezdtek építkezni, még az előtt, hogy a kormányrendelet életbe lépett volna.

Az építkezők minden illetéket kifizettek. Azt az ígéretet kapták, hogy minden rendben lesz, most azonban bontják a házakat - mondta Vass Krisztina a HINA hírügynökségen.

Hozzátette: a magyar befektetők azt az információt kapták Magyarország zágrábi külképviseletétől, hogy a horvát környezetvédelmi tárca irányítója megígérte, a már elkészült épületeket nem rombolják le.

A magyarok képviselője elmondta: azt kérik, hogy a bontást legalább addig állítsák le, amíg a magyar tulajdonosok a helyszínre érkeznek és összepakolják értékeiket - közölte.


Dolgoznak a gépek (forrás: www.hina.hr)

Vass Krisztina elmondta: a tulajdonosok között számos neves és befolyásos magyar állampolgár van, diplomaták és a gazdasági élet szereplői.

Horvátországban jogbizonytalanság van, ezért nem éri meg befektetni - tette hozzá. A magyarok képviselője arra a kérdésre, hogy mennyiért jutottak a telkekhez, nem válaszolt.

A horvát közszolgálati rádió közölte: a bontásra ítélt házak tulajdonosainak mintegy 30 fős csoportja a helyi önkormányzat épülete előtt tüntetett.

Bekérették a horvát követet

A Külügyminisztérium bekérette a budapesti horvát nagykövetet, hogy tájékoztatást kérjen a bontásról.

Gémesi Ferenc helyettes államtitkár az InfoRádióban azt mondta: szeretnék, ha a kérdés a két ország jó viszonyának szellemében rendeződne.

Dunai Péter konzul igyekszik minden lehetséges külképviseleti segítséget megadni Horvátországban az ügyben érintett magyar állampolgároknak - hangsúlyozta.

"Nyilvánvalóan a bontási határozatokkal szemben, amennyiben azok jogszerűek, egy külföldi államnak nincs lehetősége fellépni. Magát az eljárást, annak a humánus voltát azonban számon kérheti. Tehát nem arról van szó, hogy a konzul meg tudná akadályozni a bontást, azt viszont el tudja érni, hogy ha ott például ingóságok vannak, azokat a tulajdonosok magukkal tudják vinni" - mutatott rá a külügyi helyettes államtitkár.

Gémesi Ferenc hozzátette: ha esetleg az érintettek közül valaki jogorvoslati kérelemmel akar élni, azon a címen, hogy jóhiszeműen vásárolta meg az ingatlant és nem tudott a szabálytalanságokról, akkor megkeresés esetén a külügyminisztérium ebben is segítségére lehet.

"Minden lehetséges csatornát fel fogunk használni arra, hogy jelezzük Horvátország felé: szeretnénk, ha a kérdés a két ország közötti jó viszony szellemében rendeződne" - tette hozzá.

Az ingóságokat becsomagolják

Vir szigetén akkor is megkezdik a szabálytalanul épített házak bontását, ha a tulajdonos nincs ott - tájékoztatta az InfoRádiót a zágrábi magyar konzul, aki a helyszínre utazott, hogy segítse a magyarokat.

Dunai Péter elmondta: a házakban található ingóságokat a bontást végzők becsomagolják és egy raktárba szállítják, ahol később a tulajdonosok átvehetik a tárgyakat.

A tulajdonosok egy része ott van a helyszínen, a hangulat feszült, de semmilyen rendzavarásra nem került sor - hangsúlyozta a diplomata.

Dunai Péter megjegyezte: az érintett magyar ingatlanok számáról ő is csak a sajtóból tudott tájékozódni, a horvát környezetvédelmi minisztériumtól nem kapott hivatalos információt.

Érintett a magyar politikai elit?

Zágrábi lapok szerint a magyar politikai elit 10 millió eurót, azaz mintegy 2,5 milliárd forintot fektetett be a szigeten.

A zágrábi Vecernji List című lap azt írta, hogy Orbán Viktor volt kormányfő is közbenjár a horvát miniszterelnöknél, hogy ne bontsák le az ingatlanokat.

Az újság szerint Magyarország volt amerikai nagykövetének, uniós diplomatáknak, államtitkároknak, minisztériumi tanácsadóknak és polgármestereknek van ingatlana Viren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×