eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Color image of traffic photograph, one of modes of transportation, include air, rail, road or water. Photograph taken with Canon DSLR camera and shot in day light and edited in Photoshop sharpened and color correction made.
Nyitókép: tttuna/Getty Images

Csapdában a fuvarozók: ha nem tudnak árat emelni, nő a veszteségük

Jelentősen felgyorsult a közúti fuvardíjak emelkedése 2024 második negyedévben, a fuvarozók azonban nem tudják maradéktalanul érvényesíteni a költségeiket, mert a jelenlegi gazdasági környezet nem támogatja a díjemelést – mondta az InfoRádióban a DigiLog Consulting stratégiai tanácsadócég ügyvezetője. Lajkó Ferenc hozzátette: a cégeknek legalább 5-6 százalékot kellene emelniük ahhoz, hogy nullszaldóssá tegyék a működésüket.

"A közúti fuvarozás közel egy éve veszteséges; a második negyedévi méréseink szerint az előző év azonos időszakához képest a nemzetközi áruszállításban 12,2, a belföldiben pedig 19,1 százalékos volt a költségek növekedése" – mondta az InfoRádióban Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője.

Ehhez képest a díjszintváltozás, amit a cégek át tudtak hárítani, az az előbbi esetben 6,6, utóbbiban 14,7 százalékos volt, vagyis látszik, hogy bár sikerült jelentős áremelést végrehajtani 2024 második negyedévében, de

a fuvarozók még mindig futnak a pénzük után, a költségeik egy részét még mindig nem tudták áthárítani

– tette hozzá. Ennek legfőbb oka a Magyarországot és Európát sújtó recesszió, mert a költségek emelkedése mellett a díjak átháríthatóságát a kereslet-kínálati viszony is meghatározza – magyarázta a szakember. A harmadik negyedévben az látható, hogy nincs elég szállítani való a gyengélkedő gazdasági helyzet miatt, így az áthárítás is sokkal nehezebb, mint normál körülmények között lenne.

A DigiLog Consulting ügyvezetője úgy véli, ha a gazdasági teljesítmény valamicskét javul, akkor a fuvardíjak is tovább fognak emelkedni, hiszen jelenleg 5-6 százaléknyi hiányzik a cégeknek a nullszaldóhoz. Hozzátette, lehetséges, hogy a fuvarcégek ezt gazdasági növekedés nélkül is rá fogják tenni az áraikra, különben kénytelenek lesznek csökkenteni a kapacitásaikat a veszteségük minimalizálása érdekében. Ha viszont csökken a kapacitás, akkor hamarabb kiegyenlítődhet a kereslet-kínálati szint, és ezáltal az árszint is – jegyezte meg. Lajkó Ferenc szerint

reális félelem, hogy a kisebb, likviditásszegényebb cégek létét veszélyezteti a jelen helyzet.

Már most is vannak, akik beszüntették a tevékenységet, de ez a folyamat fel is gyorsulhat a jövőben, hiszen a fuvarozók alapvetően a kapacitásuk csökkentésével tudnak valahogy egyensúlyozni, ennek a lehetősége azonban véges. Hozzáfűzte, vannak olyan vállalkozások, főleg kisebbek, melyek számára a következő kapacitáscsökkentés már a bezárást jelenti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 09:19
×
×
×
×