eur:
390.58
usd:
359.9
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: MNB/YouTube

Virág Barnabás: idén még egy-két kamatcsökkentés jöhet, 6,25-6,50 lehet év végén az alapkamat

Az áremelkedés üteme a toleranciasáv felső széle közelében alakul a következő hónapokban, és a piaci várakozásoknál alacsonyabb infláció várható" – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése után.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

Virág Barnabás, az MNB alelnöke már egy hónappal korábban elmondta: júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére. A múlt héten azonban az alelnök jelezte, hogy idén 2-3 kamatcsökkentést is végrehajthat még az MNB, és "a júliusi döntés nyitott kérdés, a kamatvágás ott lesz az asztalon".

"A szigorú irányultságú monetáris politikai továbbra is kulcs a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez" – jelentette ki a jegybank alelnöke a júliusi kamatdöntést bemutató tájékoztatóján. Elmondta azt is, hogy a szigorú monetáris politikának négy sarokköve van:

  • minden tényező, amely a hazai inflációs kilátásokra hatással van
  • az ország kockázati megítélése
  • a régión belüli relatív pozíció
  • a nemzetközi kockázati és monetáris politikai környezet alakulása.

Megismételte azt is, hogy júniustól új szakasz kezdődött: hónapról hónapra adatvezérelt döntést hoz a Monetáris Tanács a tartás és a kismértékű kamatcsökkenés között. A piaci elemzők további egy-két csökkentést várnak az idén, Virág Barnabás szerint ez a pálya reálisnak tekinthető.

Arról is beszélt az MNB alelnöke, hogy a másfél-kétéves kamatvárakozások érdemben lefelé tolódtak, de az óvatosság továbbra is indokolt. Emellett a külső egyensúlyi folyamatok továbbra is jól alakulnak, és a fiskális hiánycsökkentés is megkezdődött.

"A vártnál jobb inflációs adat nem változtatja meg a várható inflációs pályát, de az ország kockázati megítélésének erősödése mellett lehetővé tette a kamatcsökkentést. De nem dőlhetünk hátra: előre tekintve továbbra is óvatos és türelmes monetáris politikai indokolt" – hangsúlyozta Virág Barnabás.

A makrogazdasági és pénzügyi helyzetről elmondta, csökkentek az európai pénzügyi eszközök felárai a francia és brit választások után, míg az amerikai Fed szeptemberi fizetéscsökkentésének a valószínűsége nőtt.

"Az infláció a jegybanki toleranciasávon belül alakult, de júniusban megállt a maginfláció csökkenése. Az áremelkedés üteme a toleranciasáv felső széle közelében alakul a következő hónapokban, és a piaci várakozásoknál alacsonyabb infláció várható" – magyarázta Virág Barnabás, és hozzátette, a júliusban bejelentett hiánycsökkentő intézkedések támogatják a hiánycél elérését. A jegybank szerint az intézkedések hatása idén a GDP 0,6, jövőre 0,7 százalékát érinti, így teljesíthet a hiánycél: 2024-ben 4,5 százalék, 2025-ben pedig 3,7 százalék.

Az infláció alakulása tekintetében kiemelte, hogy az év második felében a historikus átlagnál némileg magasabb, de az átárazás mellett is a piaci várakozásoknál alacsonyabb infláció várható. A jegybank azt is vizsgálja majd, hogy milyen folyamatok állnak a maginfláció emelkedése mögött. Ismét megemlítette, hogy a piaci szolgáltatások dezinflációja továbbra is lassú, ezért a tanács kiemelten figyeli a szektor árazási döntéseit. Jelenleg a szolgáltatások inflációja 9,7 százalék, ennek egyharmada telekommunikációs és banki szolgáltatók árazása.

Az inflációs várakozásoknál a helyzetkép nem változott, a várakozások csökkenése elhúzódó folyamat, de a várakozásokat újból az inflációs célon kell horgonyozni.

"Az MNB azt a kamatpályát fogja megvalósítani, amely biztosítja az árstabilitást és a pénzügyi piaci stabilitást. A pénzügyi piacok stabilitása továbbra is kulcsfontosságú. Az ország kockázati megítélése nagy mértékben befolyásolja, hogy alakul a második félévben a monetáris pénzügyi mozgástér" – mondta Virág Barnabás.

Kérdésre válaszolva elárulta, a Monetáris Tanács ülésén a 0 és 25 bázispont között mérlegeltek a tagok, többen is erős érveket hoztak fel a kamatszint változatlansága mellett, de végül konszenzusos döntés született. Arról is beszélt, hogy az új szakaszban fennáll a "túlvágás" kockázata, de ennek megfelelően döntenek majd a következő hónapokban. Mint fogalmazott, a kamatpálya nem változott meg, az év végi várakozások 6,25-6,50 körüli pályát mutatnak.

Címlapról ajánljuk

Uniós pénz blokkolásával válaszol Magyarország az ukrán olajleállítási lépésre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban számolt be a magyar döntésről azután, hogy Kijev egy szankciós intézkedéssel leállította az orosz Lukoil Ukrajnán áthaladó szállításait. Ez hazánkon kívül Szlovákiát is érzékenyen érinti, a két ország közösen fordult az Európai Bizottsághoz, de ezen kívül további lépések jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Közeledik az orosz hadsereg Pokrovszk felé, balhé van az ukrán vezérkarban - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Lassan, de biztosan nyomul előre az orosz hadsereg a Donbaszban, majdnem minden nap elesik egy kisebb falu a frontvonal környékén. Tegnap Lozuvackét foglalták el az oroszok, félúton vannak Avgyijivkától Pokrovszk felé. A helyzetet továbbra sem tudják stabilizálni a Donbasz ukrán védői. Közben Harkiv megyében is ér el az orosz hadsereg kisebb sikereket. Az ukrán vezetés egyre nyitottabbnak tűnik a tárgyalásokra. Mindeközben orosz lapok arról írnak: orosz ellenzéki vezetők puccskísérletet szerveznek a Putyin-vezetés ellen. A kedvezőtlen frontvonali események miatt egymásnak esett az ukrán katonai vezérkar és az Azov gárdista dandár. Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 23. 14:00
×
×
×
×