eur:
390.18
usd:
359.57
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Woman working in a factory
Nyitókép: aydinmutlu/Getty Images

Szemléletes ábrán a betöltetlen álláshelyek területi eloszlása

Az idei év elején kevesebb üres álláshely volt, mint korábban. A fővárosban azonban így is sok dolgozóra lenne szükség.

Az üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyek száma 2024 első negyedévének végén 70,1 ezer volt, 15,6 százalékkal (13 ezerrel) kevesebb, mint egy évvel korábban. A pótlólagos munkaerő-kereslet elsősorban a versenyszférában csökkent, és főként az alacsony végzettséget igénylő munkakörökben. Az összes álláshelyhez viszonyítva is csökkenő tendenciát mutat a betöltésre váró álláshelyek aránya, jelenleg minden ötvenedik álláshelyre keresnek új munkaerőt – idézi a KSH jelentését a Portfolio.

Az elmúlt negyedévekben az egyre kevesebb üres álláshelyre egyre több munkaerő-tartalék jutott, vagyis csökkent a munkaerőpiac feszessége, de a keresleti oldal munkaerővel szembeni igényeit a strukturális (végzettségbeli, szakmai, területi) eltérések miatt a kínálati oldal nem tudja kielégíteni teljes mértékben, ez is hozzájárult a 3. országbeli állampolgárságúak létszámának állampolgárságúak létszámának növekedéséhez.

A legnagyobb arányú pótlólagos munkaerőkereslet a Vas vármegyei (3,1 százalék), a fővárosi (2,7 százalék) és a Komárom-Esztergom vármegyei (2,4 százalék) székhelyű szervezeteknél jelentkezett. A másik póluson Baranya vármegye (1,1 százalék) állt. Mint olvasható, a fővárosban 33 ezer, Pest vármegyében közel 8 ezer munkavállaló iránt lett volna még igény.

A vármegyék döntő többségében mérséklődött a pótlólagos munkaerő iránti kereslet. Az üres álláshelyek aránya a Komárom-Esztergom vármegyei munkáltatók körében csökkent a leginkább, a viszonylag magas 4,4 százalékról 2,4 százalékra, miközben a legnagyobb növekedés Vas vármegyében volt (a betöltésre váró álláshelyek aránya 0,4 százalékponttal emelkedett, 3,1 százalékra).

Címlapról ajánljuk

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×