eur:
395.09
usd:
368.06
bux:
71580.07
2024. július 2. kedd Ottó
Hand of man with credit card, using a ATM
Nyitókép: sanjagrujic/Getty Images

Jó ideje nem vettek fel ilyen kevés pénzt a magyarok

A koronavírus-járvány óta nem volt rá példa, hogy ilyen kevésszer járuljanak az ATM-ekhez a magyarok itthon és külföldön.

Alig haladta meg a 20,6 milliót az első negyedévben belföldön végrehajtott bankkártyás készpénzfelvételek száma, ami azt jelenti, hogy egy kártyára átlagosan nagyjából két ilyen tranzakció jutott három hónap alatt - írja a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a Világgazdaság.

A kártyás készpénzfelvételi tranzakciók száma ugyan nem esett vissza drámaian az egy évvel korábbihoz képest - nagyjából 480 ezerrel, vagyis 2,3 százalékkal csökkent -, ám ötéves időtávon már jóval nagyobb a lemaradás, hiszen 2019 első három hónapjában még több mint 24 millió alkalommal keresték fel ilyen céllal a hazai ATM-eket a magyarok - írják.

A trendszerű csökkenés ellenére nem az idei első negyedév a mélypont a hazai kártyás készpénzfelvétek történetében,

a koronavírus-járvány második hulláma idején, 2021 első hónapjaiban 20,2 millió alá csúszott a tranzakciók száma, köszönhetően a korlátozásoknak.

A belföldi kártyás készpénzfelvételek értékénél szintén érezhető mértékű, közel 4 százalékos visszaesést mért éves alapon az MNB, miután a kimutatott első negyedéves volumen éppen elmaradt a 2100 milliárd forinttól.

Hasonló a helyzet a külföldi készpénzfelvételi tranzakcióknál, ugyanis a számuk 4,3 százalékkal, 252,5 ezer alá csökkent a tavalyi év első negyedévéhez képest, miközben az értékük 4 százalékkal esett vissza éves szinten. Így összességében a bel- és külföldi kártyás készpénzfelvéti tranzakciók értéke valamivel 2121 milliárd forint felett alakult 2024 első három hónapjában, ami 2,3 százalékos visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

A készpénzfelvételi tranzakciók számának és értékének csökkenése az összeállítás szerint nem meglepő, hiszen az elektronikus fizetéseket támogató infrastruktúra sokat fejlődött az elmúlt években, vagyis a lakosságnak egyre kevésbé van szüksége készpénzre a fizetési tranzakcióihoz.

Utóbbi feltevést az MNB friss fizetési forgalmi statisztikái is alátámasztják, eszerint a belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma már meghaladta a 407 milliót január eleje és március vége között, miközben a műveletek összértéke 8,3 százalékos emelkedést követően 3719,4 milliárd forintot tett ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×