eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
LONDON, UNITED KINGDOM - 2023/09/14: Amazon Fresh logo is seen in the City of London, the capitals financial district. (Photo by Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Kútba esett az Amazon nagyszabású, innovatív projektje

Több probléma is jelentkezett az e-kereskedelmi vállalat kassza nélküli, „kisétálós” boltjaiban a tesztidőszak alatt. Többek közt kiderült az is, nem mindent tud megoldani a mesterséges intelligencia.

Az Amazon még 2016-ban lengette be, hogy kasszák nélküli szupermarketeket szeretne létrehozni. Az elképzelés az volt, hogy a vásárlóknak nem kell sorba állniuk, csak le kell venniük a kiválasztott termékeket a polcról, és miközben mennek ki az áruházból kamerák, érzékelők és a mögöttük lévő rendszer számolta volna ki, mennyivel tartoznak a vevők. Úgy tervezték, hogy egy erre a célra létrehozott fiókba küldik el a számlát a megvásárolt árucikkekről.

Az Amazon négy évvel ezelőtt ennek a koncepciónak megfelelően üzemelt be és rendezett be egy teljes szupermarketet, valamint több kisebb boltját is felszerelte a „Just Walk Out” (Csak sétálj ki) elnevezésű technológiával, melyet mesterséges intelligenciával dolgozó szoftverrel láttak el. A közérteket kisebb méretük miatt jóval könnyebb volt átállítani az új rendszerre. A raketa.hu azt írja, a tesztidőszak alatt a legnagyobb problémát az okozta, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat nemcsak elveszik a vásárlók, hanem megnézik, válogatnak közülük vagy visszateszik a polcra, pultra, hűtőszekrénybe,

a szenzorok pedig ezt nem tudták megfelelően érzékelni.

A rossz tapasztalatok és a túl bonyolult rendszer miatt az Amazon végül úgy döntött, átgondolja a kisétálós szupermarketekre vonatkozó ötletét – közölte az Ars Technica. A portál azt írja, még 2022-ben is mintegy ezren dolgoztak Indiában a rendszer mögötti mesterséges intelligencia fejlesztésén, ám kiderült, hogy egyszerűen nem lehet nélkülözni ebben a rendszerben az emberi jelenlétet. Minden ezer eladás után hétszáz emberi ellenőrzésre volt szükség, miközben a cél húsz-ötven ilyen interakció lett volna.

Az Amazon bosszankodhat, hogy nem sikerült megvalósítania nagyszabású tervét, mivel 2020 óta húsz kis közértben, negyven szupermarketben és két bio-szupermarketben üzemeltette a „Just Walk Out” rendszert, sőt stadionoknak és reptereknek is értékesítették azt.

Ugyanakkor az e-kereskedelmi vállalat nem fújt totális visszavonulót, ugyanis a kisétálós kisboltok megmaradnak, a szupermarketekben pedig egy saját fejlesztésű bevásárlókocsival segítenék a nagy bevásárlást.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×