eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Fund investment / portfolio management for long term sustainable growth concept : Investor pours water from watering can, sprout on rows of rising coins, depicts money gain from financial investment.
Nyitókép: William_Potter/Getty Images

Palkó István: már látszik, meddig emelkedhetnek a "szabadon engedett" kamatok

Már lehet készülni: megvan, mikortól vezeti kik ki a kamatsapkát. A kamatszintek azután emelkedni fognak, és most mindenkit az foglalkoztat, hogy meddig - erről is kérdeztük a Portfolio elemzőjét.

Mint arról az Infostart is beszámolt, április elsejétől kivezeti a kormány a betéti kamatsapkát. Az intézkedés a vállalati, a pénzügyi intézményi és a 20 millió forint feletti lakossági bankbetétekre - jellemzően privátbanki pénzekre - vonatkozott.

Mint ismert, a kormány a betéti kamatsapkát a három hónapos diszkont kincstárjegyek aukciós átlaghozamához kötötte, azon a szinten maximálta. Ez jelenleg 6,7 százalék, vagyis az utóbbi időszakban 7 százalék alatti kamattal helyezhettek csak el betétet ezek az intézmények a bankoknál.

"Most ez elvileg emelkedni fog, jó kérdés azonban, hogy meddig. Véleményem szerint ennek a felső határát az a kamatszint jelenti, amit a Magyar Nemzeti Bank a bankok számára a nála elhelyezett likvid állományra fizet.

Az alapkamat szintje jelenleg 9 százalék, tehát ennél feljebb várhatóan nem fognak emelkedni a betéti kamatok, azoknál sem, akiknél megszűnik a betéti kamatsapka.

Ugyanakkor az MNB a következő hónapokban várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot, és szűkül a különbség a jegybanki alapkamat, illetve a diszkont kincstárjegyek hozama között. Ennek következtében nem várható jelentős kamatemelkedés ezen betétek esetében" - mondta Palkó István.

Az elemző szerint sokkal nagyobb volt az intézkedésnek a hatása az elmúlt másfél évre visszatekintve, mint amilyen a megszüntetésének a hatása lehet a következő hónapokban.

Arra vonatkozóan, hogy mi változott meg a kamatsapka bevezetése óta, mi tette lehetővé a megszüntetésüket, Palkó István emlékeztetett: a kormány két dologgal indokolta a bevezetést.

  • Az egyik az volt, hogy szeretné ösztönözni ezzel a hitelezést, azt, hogy a pénzügyi intézmények ne a jegybanknál parkoltassák a pénzt, még akkor sem, ha egyébként erre közvetlenül nem voltak jogosultak, például a biztosítók, pénztárak a bankokon keresztül.
  • A másik cél pedig az, hogy az állampapír-vásárlásokat ösztönözze.

Az állampapírok piacán volt is ennek hatása, hiszen a megnövekedett kereslet, ami a jegybanki állományból az állampapírok felé áramlott, lejjebb nyomta a hozamokat, különösen a diszkont kincstárjegyek esetében. Ugyanakkor az elemző szerint a hitelezésnél nem látszik, hogy az intézkedés kifejezetten ösztönzőleg hatott volna.

"A vállalatok likvid állománya tovább növekedett még abban az időszakban is, amikor a kamatsapka érvényben volt, és ez nem annak volt köszönhető, hogy nagy összegben vettek volna hitelt fel a vállalatok, hanem elsősorban annak, hogy nem kezdtek el beruházni. Vagyis a beruházásokat nem ösztönözte igazából ez a kamatsapka, még ha a kormány ezt is állítja, hanem épp ellenkezőleg, a pénzügyi szektor működését nem igazán segítette" - fejtette ki Palkó István.

Hozzátette: úgy látják, hogy emiatt a piac szereplői kifejezetten üdvözlik ennek a kamatsapkának a megszüntetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×