eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
environment target of Green business, Business Development Strategies with Environmental Conservation. green community.new green business. plan,
Nyitókép: Getty Images

Bacsa György: a Mol 2030-ig több mint négymilliárd dollárt költ zöld beruházásokra

A szén a vegyipar és a műanyaggyártás alapanyaga, ezért továbbra is szükség van a felhasználására, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy „zöldebbek, körforgásosabbak és önellátóbbak legyünk” – mondta az InfoRádióban a Mol Csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója. Bacsa György arról is beszélt, hogy az önellátóságot a megtermelt termékek alapanyaggá visszaforgatásával lehet növelni.

A Mol Csoport frissítette 2016-ban bejelentett hosszú távú stratégiáját. A vállalatcsoport célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót, továbbá okos átmenettel érné el 2050-re a karbonsemleges működést. Az új stratégia nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló üzemanyagokra, a zöld hidrogénre, a biometánra és a geotermikus energiára, továbbá azt is közölték, hogy 2030-ig több mint négymilliárd dollárt költenek különféle zöld beruházásokra.

Bacsa György az InfoRádióban elmondta: karbonsemlegességi céljaik elsősorban az emisszió (levegőterhelés szennyező anyagokkal) csökkentését érintik. Megítélése szerint a szén a vegyipar és a műanyaggyártás alapanyaga, ezért továbbra is szükség van a felhasználására, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy „zöldebbek, körforgásosabbak és önellátóbbak legyünk”. Hozzátette: az önellátóságot a megtermelt termékek alapanyaggá való visszaforgatásával lehet növelni. A Mol Csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója úgy véli, szisztematikus építkezéssel, valamint az új beruházásokkal és üzletekkel versenyképesebbek lehetnek, ez azonban hosszú folyamat.

Ezt figyelembe véve jelölte ki a Mol 2050-et stratégiai céljai megvalósításának határidejéül, ráadásul Bacsa György felhívta a figyelmet arra is, hogy bizonyos technológiai és pénzügyi korlátokkal is szembe kell néznie a vállalatcsoportnak. Mint fogalmazott, a karbonsemlegesség 2050-es elérése nemcsak akarat és elhatározás kérdése, hanem közben folyamatosan végre kell hajtani különböző fejlesztéseket is, ami többek közt azt jelenti, hogy a hagyományos technológiákat is használni fogják még jó ideig a szakemberek.

Sok szó esik mostanában a közbeszédben a szintetikus, a karbonsemleges és az e-üzemanyagokról, valamint a belső égésű motorok jövőjéről. Az európai autóipar képviselői is egyre többször hangoztatják, hogy ez az irány a túlélésük és a versenyképességük egyik záloga. A Mol is egyetért abban, hogy szükség van jelentős beruházásokra az alternatív üzemanyagok területén, éppen ezért nem is halogatja tovább ezeket a fejlesztéseket. Bacsa György elmondta: 2030-ig mintegy egymilliárd dollárt különítenek el olyan beruházásokra, amelyek lehetővé teszik az energiahatékonyság javítását, növelik a fenntartható üzemanyagok arányát a termelésben és érdemben csökkentik az üzletág üvegházgáz-kibocsátását. Olyan alternatív üzemanyagok előállítása, vissza- és feldolgozása kerül majd a középpontba, mint a biogáz vagy a biometán.

A tervek szerint visszanyert szén-dioxidból vagy szénből állítják elő az alternatív üzemanyagokat, sőt zöldhidrogén-projektet is indít a Mol.

A legfőbb célok közé tartozik a finomítók hatékonyságnövelése, illetve az energiaigény csökkentése is, ami szoros összefüggésben van a versenyképességgel és a fenntarthatósággal. Az egyes finomítók működtetéséhez rendkívül sok fosszilis villamos energiára és fosszilis eredetű gőzre van szükség, ami azonban csökkenthető az energiaigény mérséklésével.

„Az energiahatékonyság és a karbonsemlegesség ugyan összekapcsolódik egymással, de nem ugyanazok a fogalmak. Kell a hatékonyság, hogy versenyképesek és profitábilisak lehessünk,

a megtermelt nyereségünket pedig vissza kell fordítani fejlesztésekbe, ezért kötelező feladat a hatékonyságnövelés”

– magyarázta Bacsa György.

A Mol 2025-ig várhatóan több mint 150 millió dolláros megtakarítást ér el, és a vállalat folytatja hatékonysági programjait, hiszen ezáltal is javítani tudják a finomítók rugalmasságát, élettartamát és nyereségességét.

Középpontba kerül a körforgásos újrahasznosítás ösztönzése

A cégcsoport egyik legfiatalabb része a hulladékgazdálkodási ágazat, amely ugyancsak nagymértékben hozzájárul a karbonsemlegességi célokhoz. A portfólió diverzifikációja érdekében a Mol Csoport 2030-ig szintén egymilliárd dollárt szán hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási és közepes méretű vegyipari beruházásokra. Bacsa György emlékeztetett: a Mol karbonsemlegességi stratégiája egy smart green stratégia, melynek keretében nemcsak a normatív előírásokat igyekeznek betartani, hanem olyan megoldásokra törekszenek, melyek megvalósíthatók, biztosított hozzájuk a technológiai háttér, valamint a pénzügyi és nyersanyagforrás, továbbá van mögöttük üzleti racionalitás.

Bacsa György kiemelte a körforgásos gazdaságot, amivel új anyagok termelését lehet megspórolni és ezáltal szintén csökkenteni lehet a karbonlábnyomot. Alapvető feladatnak nevezte a hulladékok megfelelő begyűjtését, szelektálását és újrahasznosítását. „El kell érnünk a 65 százalékos újrahasznosítási arányt, és 10 százalék alá kell csökkentenünk a hulladéklerakást. Ma körülbelül 4,5 millió tonna hulladékot kezelünk a koncessziós szerződés alapján, ebből

megfelelő újrahasznosítással legalább 1,5 millió tonna alapanyagot vissza tudnánk nyerni az energia- és a vegyipar számára – nemcsak magunknak, hanem a régió más országainak is”

– jelölte ki a legfőbb célokat.

A Mol Csoport stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója végül elmondta: az újrahasznosításban nagyon jelentős szerepet játszanak azok az anyagok és azok az anyagáramok, amelyeket a finomítás vagy a vegyipar fel tud használni ahhoz, hogy előállítsa a különböző termékeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×