eur:
387.61
usd:
356.98
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Új tervet készít az EU, csökkentené a kínai függőséget

Megállapodás született a létfontosságú nyersanyagok behozatalának korlátozásáról, ez is része a harmadik országoktól – különösen Kínától – való függőség mérséklésének.

Az uniós kormányokat képviselő tárgyalók és az Európai Parlament áttörést értek el, amikor véglegesítették a lítiumhoz és a nikkelhez hasonló létfontosságú ásványi anyagok államközösségen belüli ellátására vonatkozó célértékekről szóló megállapodást. Az Európai Bizottság által márciusban javasolt, a kritikus nyersanyagokról szóló jogszabály kulcsfontosságú szerepet játszott az EU azon tervének felvázolásában, hogy csökkentse a Kínától és más országoktól való függőségét a kulcsfontosságú fémek, köztük a ritkaföldfémek esetében – írja a Portfolio.

A javaslat ambiciózus célokat tűzött ki, amelyek szerint az EU 2030-ra 16 stratégiai fontosságú nyersanyag éves szükségletének 10 százalékat maga termeli ki, 15 százalékát újrahasznosítja és 40 százalékát feldolgozza. Az ehhez szükséges tervezetben most állapodott meg a tagállamokat képviselő Európai Parlament és az Európai Tanács.

A politikai megállapodás most a parlament és a tanács hivatalos jóváhagyására vár, mielőtt jogerőre emelkedne, az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságában december 7-én lesz a szavazás, és utána akár 2024-től hatályba is léphet.

Az uniós rendszer határidőket szab a stratégiai bányászati, újrahasznosítási és feldolgozási projektek engedélyezésére is. A kulcsfontosságú technológiákhoz stratégiai anyagokra támaszkodó nagyvállalatoknak rendszeres kockázatértékelést kell végezniük ellátási láncaikról. Ezenkívül egyetlen harmadik ország se szolgáltasson 65 százaléknál többet bármelyik stratégiai nyersanyagból.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×