eur:
385.56
usd:
354.93
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia
Four lane controlled-access highway in Poland.
Nyitókép: monticelllo/Getty Images

IEA: szűkössé válhat a dízelüzemanyag-ellátás a tél folyamán Európában

Csökkentette jövő évi globális olajkereslet-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség havi rendszeres olajpiaci jelentésében, részben a nehezebbé váló világgazdasági környezetre, részben pedig a felhasználási hatékonyságban elért eredményekre hivatkozva.

A párizsi székhelyű IEA havi jelentésében napi 880 ezer hordóra (bpd) csökkentette a kereslet növekedésére vonatkozó 2024-es előrejelzését a korábbi 1 millió bpd-ről.

Ugyanakkor a 2023-as keresletnövekedésre vonatkozó előrejelzését 2,2 millió bpd-ről 2,3 millió bpd-re emelte meg. Az OPEC és szövetségesei, az OPEC+ néven ismert informális együttműködés 2022-ben kezdte meg a kínálat korlátozását az árak támogatása érdekében.

A nyersolaj világpiaci ára a szaúdi és orosz, együttesen napi 1,3 millió hordós, az év végéig tett termeléscsökkentési ígéret miatt szeptemberben tíz havi csúcsot ért el.

A romló világgazdasági kilátások tükrében azonban az olajár az elmúlt héten nagymértékben csökkent.

Az IEA ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy az ellátási korlátok, nevezetesen az orosz nyersolajra vonatkozó, 10 hónapja érvényben lévő uniós embargó miatt ezen a télen dízelüzemanyag-hiány léphet fel Európában.

Az IEA havi olajjelentésében úgy becsüli, hogy Európának tartós import megszervezésére lehet szüksége más országokból, de a dízelüzemanyag téli minőségére vonatkozó előírások korlátozzák a lehetséges beszerzési források körét. A dízelüzemanyag-hiányt "lehet, hogy csak egy enyhe téllel lehet majd elkerülni" - fogalmaz az IEA.

Címlapról ajánljuk
Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most
Tudósítónktól

Ajatollah: “szerencsétlen baleset” az iráni elnök halála - vannak, akik örülnek most

Hétfő délelőttre az iráni vezetés megerősítette, hogy valóban életét vesztette egy helikopter-katasztrófában az ország elnöke és miniszterelnöke. Bár azonnal találgatások indultak meg az idegenkezűségről, Irán legfőbb vallási vezetője „szerencsétlen balesetnek” nevezte a történteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 07:45
×
×
×
×