eur:
400.37
usd:
362.89
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga
Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket
Nyitókép: d3sign / Getty

Nagy János: a mélyrepülés után júliustól már növekedhet a kiskereskedelmi forgalom

Májusban 12,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma Magyarországon, ezzel már negyedik hónapja két számjegyű a visszaesés.

"Folytatódott a lejtmenet: havi alapon is tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Ez kedvezőtlenebb fordulat annál, mint amit az elemzői konszenzus várt. Az elemzői konszenzus az éves bázisú változásra 11 százalékos visszaesést jelzett előre, ezzel szemben 12,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma" – mondta az InfoRádióban Nagy János, az Erste Bank elemzője.

Átlag felett az üzemanyag-forgalom esett vissza közel 26 százalékkal. A másik két, súlyában még jelentősebb szegmens az élelmiszer, illetve a tartós cikkek forgalma, ami átlagosan 8-9 százalékot esett.

Az elmúlt hónapokra visszatekintve az elemző szerint kijelenthető:

masszív mélyrepülésben van a kiskereskedelem itthon.

Kisebb-nagyobb mértékkel, de tavaly március óta csökken a forgalom havi alapon, és ez tetten érhető az elmúlt hónapokban a két számjegyű visszaesésben is. Bár a súlyuk nem egyező ezeknek a részszegmenseknek, szinte ugyanolyan mértékben járulnak hozzá a negatív spirálhoz.

Nagy János szerint a kiskereskedelem gyenge teljesítésében szerepet játszik, hogy az idei forgalom egyedien magas bázissal szembesül, összehasonlítva a tavalyival. Előző évben fiskális transzferekkel, limitált árakkal találkoztak a fogyasztók, ami jelentősen megnövelte a forgalmat. Ezzel szemben "a vágtázó infláció" miatt nem képes megugrani a tavalyi rendkívül magas szintet az idei forgalom.

A mélypont már májusban elérkezhetett, és azzal, hogy az infláció mérséklődik, és a reálbérek csökkenése is megáll a lejtőn, júliustól elindulhat felfelé a forgalom, és a bázishatás is kedvezőbbé válik majd a nyári hónapokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egészen új rakétákkal támadta Irán Izraelt, de a fegyverek látványos kudarcot vallottak

Az InfoRádónak nyilatkozó Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő elmondta, hogy a még tesztelés alatt álló rakéták 12-15 perc alatt képesek elérni Izraelt. Ennél nagyobb eredményt azonban egyelőre nem tudtak felmutatni az irániak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egy hét múlva jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája!

Egy hét múlva jön az Energy Investment Forum, a Portfolio energetikai csúcskonferenciája!

Nagy nevek tömegével, és erős szakmai programmal készülünk az október 10-i Portfolio Energy Investment Forum 2024 című konferenciánkra, amely során összesen hat szekcióban, mintegy ötven előadóval és panelbeszélgetés résztvevővel járjuk körbe az energetikai szektor rengeteg fontos kérdését. Még nem késő regisztrálni a rendezvényünkre, amelynek programja itt érhető el, és amelyet folyamatosan frissítünk az aktuális információkkal. Jöjjön el Ön is, és találkozzon az energetikai szakma legfontosabb döntéshozóival!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×