eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024-es költségvetési törvényjavaslatról és annak tárgyalási rendjéről tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. május 30-án. A jövő évi büdzsé fókuszában a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése áll.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Varga Mihály: a baloldali módosítók 3200 milliárdos adóemelést jelentenének

A kormány a jövő évi költségvetés tervezéskor csak a felelős, átgondolt módosító javaslatokat tudja támogatni – jelentette ki a pénzügyminiszter egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Beérkeztek a baloldali pártok módosító javaslatai a jövő évi költségvetéshez, amik Varga Mihály elmondása szerint összesen 6528 milliárd forinttal borítanák fel a 2024. évi büdzsét.

Ebből közel 3200 milliárd forint adóemelést jelentene, és a vállalkozói réteget sújtanák legerősebben

– tette hozzá. A tárcavezető példaként említette, hogy a társasági adót 9 százalékról 5 százalékra emelnék, ami több ezer milliárdos terhet róna a cégekre.

Bár a legtöbb módosító javaslatban még csak forrást sem jelölnek meg azok finanszírozására, a költségvetés 200 milliárd forintos tartalékát nyolcszor költenék el – hangzik el a videóban. A pénzügyminiszter számításai szerint a költségvetési hiányt ezzel 2,9 százalékról 10 százalék fölé növelnék a baloldali pártok.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés a védelem költségvetése, ami háborús időkben is garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést.

A költségvetés lehetővé teszi, hogy tovább csökkentsük a költségvetés hiányát és az államadósságot.

A megalapozatlan, átgondolatlan, pusztán mindenre több pénzt költeni akaró javaslatok veszélyeztetik az elért eredményeket, ezért a költségvetés tervezésekor csak a felelős, átgondolt javaslatokat tudjuk támogatni

– fogalmazott a pénzügyminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×