eur:
394.8
usd:
367.38
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Unsplash

Lejjebb csúszott Magyarország a nemzetközi versenyképességi rangsorban

Egy év alatt hét hellyel rontotta Magyarország a pozícióját a svájci IMD kutatóintézet versenyképességi rangsorában.

A svájci IMD versenyképesség kutatóintézet 64 országot tartalmazó listája alapján Magyarország egészen 2022-ig minden évben javította versenyképességét, de 2022-ről 2023-ra héthelynyit lecsúsztunk – mondta el az InfoRádióban Csath Magdolna, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kutatóprofesszora.

A szakember szerint érdekes Budapestnek a V4-eken, illetve a teljes EU-n belüli helyezése a rangsorban. Magyarországon kívül csak Szlovákia rontotta a pozícióját négy hellyel. Lengyelország és Csehország viszont 7-8 hellyel javította a pozícióját. Az Európai Unió tagországa közül hét ország előrelépett, 16 pedig rontott a helyezésén, míg a többiek rangsoron belüli helye változatlan maradt.

A kutató szerint Magyarország romló versenyképességi helyezése a kiugróan magas inflációnak, a romló egészségügyi ellátórendszernek, a kiszámíthatóság és átláthatóság hiányának, a fizetési mérleg egyensúlyproblémájának, a GDP csökkenésének, a magas költségvetési hiánynak és a termelékenység romlásának tudható be. De az sem segíti a versenyképességet, hogy túl nagy az állami beruházások aránya a magánszektoréval szemben, és túl sok az olyan összeszerelő vállalkozás, amely mind csak az állami támogatás, az alacsony társasági adó és az alacsony bérek miatt jön Magyarországra – tette hozzá Csath Magdolna.

Az egyetemi kutató úgy véli, hogy a legfrissebb, versenyképességeket összehasonlító rangsorban látható előrelépésekből az a tanulság vonható le, hogy tudásalapú, válságálló beruházásokkal még a magas társasági adóval működő országok is képesek lehetnek a folyamatos előrelépésre a nemzetközi versenyképességi listákon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×