"A Gazdasági Versenyhivatal folyamatosan azon dolgozik, hogy a tejtermékek és a tartós élelmiszerek piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálataiban megfogalmazott javaslatai a lehető leggyorsabban gyakorlati intézkedésekké váljanak, ezzel hozzájárulva az élelmiszer-infláció csökkenéséhez " – mondta az InfoRádióban Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője.
A GVH első körben a tej- és tejtermékek piacán végzett ágazati vizsgálat jelentéstervezetével kapcsolatban folytatott egyeztetéseket többek közt az Országos Kereskedelmi Szövetséggel, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével, illetve az Agrármisztérium képviselőivel. Meghallgatták a szervezetek javaslatait, és beleépítik a végleges jelentésbe.
A tej- és tejtermékek piacán lefolytatott ágazati vizsgálattal kapcsolatban
hat javaslatot fogalmazott meg a versenyhivatal.
Az egyik, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által alkalmazott nyerstej-alapár prognózis módszertanát felül kellene vizsgálni. Erre nyitottak voltak, és megállapodtak a felülvizsgálatban.
A versenyhivatal azt is javasolta, hogy szakmai konzultációs segítséget ad az árstoppal kapcsolatos jövőbeni jogalkotói megfontolásokhoz, az online árfigyelő rendszer fejlesztését és üzemeltetését a GVH végzi. Javasolják, hogy az arra alkalmas tejtermékek visszaváltható csomagolásban kerüljenek a polcokra, a növényi italok fogyasztásának ösztönzése is inflációcsökkentő tényező lehet. A versenyhivatal folyamatos fellépést javasol a fokozottabb verseny és a csökkenő árak érdekében.
Május végéig érkezhetnek javaslatok a piac szereplőitől a tej- és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatra.
A jelentéstervezetbe beépíti a versenyhivatal a javaslatokat, és további megoldásokat javasol a jogalkotó, illetve a piac szereplői és a fogyasztók felé. "Annak érdekében teszi ezeket a javaslatokat, hogy az infláció minél hamarabb csökkenni tudjon, és a fogyasztók érezzék a termékek árának csökkenését" – tette hozzá Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője.