eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Close up of womans hand typing on computer keyboard in the dark against colourful bokeh in background, working late on laptop at home
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Szintet lép a kiberbűnözés, itt az adatzsarolás kora

A célzott zsarolóprogramok után újfajta fenyegetés jelent meg. A hackerek adatokat lopnak, majd a nyilvánossággal fenyegetőznek.

A zsarolóvírusok titkosítják vagy törlik a szervezetek tulajdonában lévő adatokat, és váltságdíjat kérnek, mielőtt visszaállítanák az eredeti állapotokat. Joe McMann, a Binary Defense kiberbiztonsági cég vezetője szerint a hackerek most már inkább az ügyfelek vagy alkalmazottak adatainak ellopására összpontosítanak, majd azzal fenyegetőznek, hogy azokat nyilvánosan kiszivárogtatják - írja a CNBC.

"A megtámadott cég megnevezésével, megszégyenítésével, a hírnevére gyakorolt hatással való fenyegetéssel kényszerítik a célpontokat fizetésre" - mondta McMann.

Ez taktikaváltás: a zsarolóvírusok túlzott expozíciót jelentettek a hackerek számára, ezért inkább begyűjtik az adatokat és az ügyfelek jövendőbeli felháborodásának erejével tudnak fizetésre bírni vállalatokat. Március végén

az OpenAI chatbotjának adatai is kiszivárogtak:

csevegési előzmények, fizetési információk és címek is voltak ezek közt. A csapat órák alatt befoltozta a szivárgást, de McMann szerint ha egyszer az adatok kikerülnek, a hackerek felhasználhatják azokat.

Chris Pierson, a Black Cloak, egy digitális ügyvezetők védelmével foglalkozó vállalat alapítója és vezérigazgatója szerint a vállalatok értik az adatzsarolás növekvő veszélyét. Tavaly a LastPass jelszómenedzser oldalt és az Ubert is megtámadták: a LastPass esetében egy nem vállalati gépen keresztül sikerült bejutniuk egy alkalmazott adataiba, amelyeket felhasználva hónapokkal később beléptek a LastPass rendszerébe.

A hasonló támadásokat a home office terjedése gyorsította.

A pandémia előtt a legnagyobb vállalatok komoly összegeket költöttek vállalati környezetük biztosítására, az otthonukból dolgozó alkalmazottak azonban ezen védőernyő nélkül lépnek be a rendszerekbe.

"Abban a pillanatban, hogy egy vezető kisétál az épületből, és használja a személyes eszközét vagy az otthoni hálózatát, amelyet megoszt a vállalati eszközökkel, a támadási felület megváltozik" - mondta Pierson.

Ráadásul a digitális lábnyomok könnyen megtalálhatók az interneten.

"Vállalati vezetőink otthoni IP-címének 40 százaléka nyilvános az adatközvetítő webhelyeken".

A szakember szerint egy sebezhető otthoni eszköz az egész hálózatot térdre viheti.

McMann szerint a vállalatoknak először az egyszerű javításokra kell összpontosítaniuk, nem a mesterséges intelligencia miatt kell aggódniuk. A bűnözők először a régebbi módszereket, például a zsarolóvírusokat próbálják ki, mielőtt újakra térnének át.

Szerinte a kibertámadásokra való felkészülés ugyanolyan fontos lett, mint bármely más vészhelyzeti gyakorlat. Pozitívumként McMann elmondta, hogy a kiberbiztonsági szakemberek sikere az oka annak, hogy a bűnözők új támadási módokat keresnek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×