eur:
393.08
usd:
363.55
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Egy dolgozó a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójának kokszüzemében 2022. május 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Minimálbér: az eddig ellenálló szakszervezet is beadta a derekát, jöhet az aláírás

A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint 20 százalékos emelésre lenne szükség, mégis úgy döntöttek végül, hogy aláírják a 16 százalékról szóló megállapodást.

A bérmegállapodásról Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke szerdán még azt mondta az InfoRádiónak, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem támogatja a megállapodást, de ettől még az egyezség létrejöhet, hiszen a múltban már több alkalommal volt arra példa, hogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elutasította az aláírást.

Aztán az MASZSZ mégis úgy döntött, hogy aláírja a megállapodás, bár mint az ATV-n tett bejelentésükből kiderül, álláspontja szerint 20 százalékos minimálbér-emelésre lenne szükség.

A csütörtökön aláírni tervezett megállapodás kevesebbről szól:

  • a minimálbér 16 százalékkal,
  • a garantált bérminimum 14 százalékkal

emelkedik 2023 januárjától. Így január 1-jétől

  • a minimálbér 200 ezer forintról 232 ezer forintra,
  • a garantált bérminimum 260 ezer forintról 296 400 forintra

emelkedhet. A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a minimálbér 16 százalékos és a bérminimum 14 százalékos emelését. A szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) 20 százalékos minimálbéremeléssel lenne elégedett, a keddi egyeztetés után szakszervezeten belül is egyeztettek. Az elnökségi tagokkal egyeztetve meghozták azt a döntést: alá fogják írni a megállapodást – jelentette be Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke. Mint mondta, az inflációs adatok motiválták őket abban, hogy magasabb értéket követeljenek. Hangsúlyozta, hogy év közben még visszaülnek a tárgyalóasztalhoz, ha a prognosztizált inflációhoz képest lényegesen nagyobb eltérés lesz a jövő év során.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×