eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
car dashboard close up low fuel warning close up
Nyitókép: Vera_Petrunina/Getty Images

Hamarosan dönthetnek az üzemanyag-ársapkáról is

Sok autós valószínűleg pihentetné a járművét, ha nem tankolhatna az ársapkás üzemanyagból.

Pillanatnyilag csak olyan országokban olcsóbb a 95-ös benzin és a normál gázolaj literje a magyarországi 480 forintos hatósági árnál, ahová aligha autózunk el egy tankolásért: a benzin Andorrában átszámolva 272 forintba, Oroszországban 330 forintba, Fehéroroszországban 401 forintba, Törökországban 458 forintba kerül, míg az Egyesült Államokban 436 forintba a Holtankoljak adatai szerint. A gázolaj ára csak Oroszországban és Fehéroroszországban alacsonyabb a hazai hatóságinál: 345 forint és 401 forint – írja a vg.hu.

Tavaly még piaci feltételek mellett is kevesebbe került a normál üzemanyag 480 forintnál, amíg az árát októberben be nem fagyasztották, 2020-ben a benzin jellemzően még olcsóbb volt 400 forintnál, és a gázolaj is csak januárban lépte túl a 420 forintot. Menet közben a jogszabályok beszűkítették azok körét, akik hatósági áron vásárolhatnak benzint és gázolajat.

Piaci áron a 95-ös benzin literje 682 forintba, a gázolajé 792 forintba kerül, Magyarország ezekkel az értékkel nagyjából a középmezőnyben van. A benzin a hazainál 23 országban olcsóbb, a fenti országokon kívül például Ausztria kivételével az összes szomszédos országban. A gázolaj csak kilenc országban drágább a 43 ország árait vizsgálva.

Magyarországon a hatályos jogszabály szerint az év végéig marad ársapka a gázolajon és a benzinen, de – mint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közölte – az intézkedés addig marad érvényben, amíg szükség van rá, amíg az infláció indokolja, ez alapján a lap szerint hamarosan megjelenhet a kormányrendelet az üzemanyagárak befagyasztásának meghosszabbításáról.

Szeptemberben 167 millió liter benzin és 327 millió liter gázolaj kelt el Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint. Az eladott havi mennyiség az idén hónapról hónapra többnyire csökkent, ami azt is mutatja, hogy a lakosság igencsak rászorul, hogy kevésbé drágán jusson üzemanyaghoz. Bár a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak a forgalma nőtt az év első kilenc hónapjában, lényegében átrendeződés történt: az árverseny ideiglenes megszűntével a vevők átpártoltak a márkás, úgynevezett színes kutakhoz az árelőnyüket veszített „fehérektől”.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×