eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Munkások egy sanghaji építkezésen 2021. április 15-én. A kínai országos statisztikai hivatal 2021. április 16-i közlése szerint a bruttó hazai termék, a GDP 18,3 százalékkal nőtt 2021 első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva Kínában.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Plavevski

Kína részben átalakítja az Egy övezet – Egy út kezdeményezést

A projektben eddig az ország ezermilliárd dollárt költött arra, hogy kiterjessze a befolyását Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. Ám a hitelek több országot adósságválságba döntöttek.

A lassuló világgazdaság, az emelkedő kamatlábak és a meredek infláció miatt egyre nagyobb gondot jelent az adósságtörlesztés a programban résztvevő országok számára. Emiatt több fejlesztési program elakadt. Közgazdászok szerint, Srí Lanka és Zambia adósságválsága kifejezetten a kínai programmal hozható összefüggésbe. Nyugati vezetők sokszor bírálták Kína hitelezési gyakorlatát, melyet adósságcsapda-diplomáciának címkéztek, szégyenbélyeget sütve Pekingre – írja a VG.

Kína most valamiféle Egy övezet – Egy út 2.0 projektet tervez, mely szigorúbban értékelné az új fejlesztések finanszírozását. Egészen új elem, hogy a régi hiteleket is újratárgyalnák. Hszi Csin-ping elnök nemrégiben úgy fogalmazott: a projekt nemzetközi környezete egyre bonyolultabb, ezért fontos a kockázatkezelés megerősítése. Ezzel összhangban a kínai bankok jelentősen szűkíteni kezdték az alacsony jövedelmű országokban folyó új projektek hitelezését, s most a meglévő hitelportfóliók tisztítására összpontosítanak.

A Wall Street Journal Sebastian Horn, Carmen Reinhart és Christoph Trebesch közgazdászok kutatásait idézi: eszerint, amíg 2010-ben Kína tengerentúli hiteleinek csupán 5 százalékát birtokolták pénzügyi nehézségekkel küszködő országok,

mára ez az arány 60 százalékra emelkedett.

Nem véletlen, hogy Kína elkezdett együttműködni más hitelezőkkel az "adósságmocsarak" lecsapolásán - írta a gazdasági portál. Peking immár olyan szuverén hitelezői szövetségekkel is kooperál, mint a Párizsi Klub – ilyenre korábban nem volt hajlandó. Eddig Kína a problémás hitelek futamidejének meghosszabbítását részesítette előnyben, ám ez a gyakorlat a pénzügyi szektorban csak "hosszabbítás és színlelés" néven ismert. Most megkísérelnek valamiféle pálya korrekciót a problémás adósoknál.

A kínai belpolitikáról szóló Aréna-beszélgetést itt hallgathatja meg:

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 21:48
2024. szeptember 30. 19:01
×
×
×
×