eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Starlink műholdjai látszanak az égen Salgótarján Zagyvaróna településrészéről fotózva 2021. május 12-én hajnalban. A vállalkozás május 9-én 60 műholdat bocsátott pályára, melyek mozgása a hosszú expozíciós idővel készült felvételen fényes csíkként látható. A Starlink program a SpaceX világméretű, a globális internetszolgáltatást célzó műholdas projektje.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Telefonforradalom: Elon Musk szövetkezik a T-Mobile-lal

A T-Mobile és Elon Musk Starlinkje megegyezett, műholdakhoz csatlakoztatnák a mobiltelefonokat.

Az Egyesült Államok felhasználói profitálhatnak csupán egyelőre a lefedettség ilyen úton történő növeléséből: az előfizetők mobiltelefonjait közvetlenül műholdakkal kötik majd össze. A rendszer a T-Mobile meglevő rendszere mellett fut majd Amerikában.

Ezáltal kisebb lehet az adótornyokra való igény, miközben a felhasználók olyan területeken is képesek lesznek szöveges vagy képes üzeneteket küldeni, amelyeken eddig nem volt ehhez szükséges lefedettség – írja a Reuters.

Ez Elon Musk szerint a világtól elszigetelt területek veszélyhelyzeti segítségnyújtásra való esélyeit is jelentősen növeli. A Starlink feje a cég texasi központjában beszélt a tervekről.

A Starlink műholdjai a T-Mobile középsávos spektrumát használják majd egy új hálózat létrehozásához.

A vállalat ügyfelei által használt telefonok többsége kompatibilis lesz az új szolgáltatással, amely a jövő év végén kezdődő béta fázisban szöveges szolgáltatásokkal indul.

A SpaceX 2019 óta közel 3000 alacsony Föld körüli pályán keringő műholdat indított útnak, ezzel jelentősen megelőzte a rivális OneWeb és az Amazon.com Inc Project Kuiper projektjét. Következő generációs Starlink műholdjai, amelyek közül az elsőt a tervek szerint a SpaceX következő generációs Starship rakétájával indítják el annak elkészültekor, nagyobb antennákkal rendelkeznek majd, amelyek lehetővé teszik a közvetlen csatlakozást a T-mobile hálózat mobiltelefonjaihoz.

"Speciális, nagyon nagy és rendkívül fejlett antennákat építünk.. Lényeges, hogy azoknak, akik használják majd a rendszert, nem kell majd új telefont beszerezniük. Amivel jelenleg rendelkeznek, működni fog" - ecsetelte Elon Musk.

A T-mobile a szöveges szolgáltatások bétafázisát követően hang- és adatlefedettséget is kínál majd az új hálózaton.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×