eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Close up of a woman grocery shopping in supermarket. Holding a tin can and reading the nutrition label at the back
Nyitókép: d3sign/Getty Images

Már többet vásároltunk, mint a járvány előtt

Három százalékkal nőtt 2021-ben a kereskedelmi forgalom az előző évhez képest – ismertette az Országos Kereskedelmi Szövetség számítását a szervezet főtitkára. Vámos György jelezte, a mostani bővülés azt jelenti, hogy a tavalyi forgalom már meghaladta a járvány előtti szintet.

Az ünnepi kereskedelmi forgalom, beleértve a novemberi black friday időszakokat is, erős volt, növekedett a piac. Vámos György szerint mindez annak köszönhető, hogy nőtt a gazdaság, és a kereskedelem szekere a gazdasághoz van kötve, másik oldalról pedig kedvezőbbé váltak a gazdasági körülmények, így azt lehet látni a statisztikában, hogy az őszi hónapokban már 5-6 százalékos ütemben bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene, tehát az eladott áru mennyiség. Az éves kilátások is kedvezők, a vállalati jelzések is ezt támasztják alá.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára érdeklődésünkre hangsúlyozta: a karácsonyi forgalom is különösen erős volt, a hagyományos üzleteket rengetegen keresték fel.

Mindez azt jelenti, hogy 2021 egészét nézve a kiskereskedelmi forgalom a becslés szerint 3 százalékkal növekedett. Ezzzel nemcsak a 2020-as, hanem

a járvány előtti, 2019-es év teljesítményét is túllépte a piac

– emelte ki.

Vámos György közölte: hagyományosan az élelmiszerpiac mozgása, hullámzása mindig kisebb, a piac kiegyenlítettebb, hiszen a családoknál ez egy kiemelt költekezési terület, de itt is tapasztaltak növekedést. Ugyanakkor az iparcikkek vásárlásánál, érthető okok miatt a karácsonyi ajándékvásárlásnak köszönhetően, megugrott a forgalom, nagyobbrészt decemberben. Ezen belül az egyes területek eltérő képet mutatnak, de a legkeresettebb termékkörök közzé tartoztak a műszaki cikkek, de elmondható az is, hogy a szokásos hagyományos ajándékokból egyaránt többet vásároltak – fejtette ki a főtitkár.

A webáruházak növekedési üteme az elmúlt években 30-40 százalék körül volt, 2019-ben és 2020-ban 40 százalék fölött volt a lépték. 2021-ben a növekedés üteme 20-25 százalék között mozgott. A szakember szerint mindez azt jelenti, hogy a növekedés üteme ugyan csökkent, de nagyobb szeletről van szó, és az a forgalmi többlet, amely jellemzi a mérlegben az online kereskedelmet, jelentős marad továbbra is.

Az arányokat nézve azt lehet látni, hogy az elmúlt két esztendőben is 10-12 százalék körül mozgott a webkereskedelem részaránya a teljes kiskereskedelmi forgalmon belül. Vagyis a vásárlók a jelentős növekedés ellenére azért a pénzük döntő részét hagyományos üzletekben költik el – tette hozzá Vámos György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×