eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Electric Vehicle is changing in street.
Nyitókép: nrqemi/Getty Images

Az akkumulátoros eszközök árát is hajtja a lítiumhiány

Szeptember első heteiben jelentős drágulásnak indult a lítium, a kereslet folyamatosan nő, a kínálat viszont ezzel nem mindig tud lépést tartani – mondta a Portfolio elemzője.

Alapvetően a lítium árát – mint tőzsdei termék – a kereslet és a kínálat alakulása határozza meg, melyek közül az utóbbi hónapokban inkább az előbbi volt a fontosabb – mondta az InfoRádiónak Szemán Ákos. Ugyanis, emlékeztetett a szakértő, a lítium legfőbb felhasználási területe az elektronika, akkumulátorokban használják, és mostanság igencsak megemelkedett az elektromos autók kereslete, miközben egy-egy új bányának az engedélyeztetése, kialakítása, a termelés elindítása többéves folyamat. „Könnyen kialakulhat egy olyan helyzet, ami most is látható, hogy szűkösebb lesz a piac, és ezáltal emelkedett a lítium ára” – magyarázta a Portfolio munkatársa.

Az elemző szerint nem elképzelhetetlen, hogy a lítium drágulása hatással lehet a különféle gyártói kapacitásokra, és tovább kell várni egyes termékekre. De

önmagában az, hogy a lítium ára emelkedik, nem biztos, hogy jelentősen megemeli egy elektromos autó költségét,

hiszen a gépkocsi teljes költségének legfeljebb a harmadát jelenti az akkumulátor, sőt, annak az árát pedig legfeljebb felerészt adják a nyersanyagok, amelyek közül a lítium csak egy – magyarázta Szemán Ákos, megjegyezve, az már sokkal problémásabb lenne, ha nemcsak a lítium, hanem más nyersanyagok árfolyama is egyszerre és jelentősen növekedne.

Május elején szakértők egész éven át tartó árupiaci szuperciklus kezdetére figyelmeztettek, de a Portfolio elemzője azt mondta: bár a tavasz folyamán a legtöbb nyersanyag sokat drágult, miután a nyáron a kereslet valamelyest visszaesett, megtorpant a drágulási folyamat, és rövid távon várhatóan nem is fog folytatódni – tette hozzá. A Morgan Stanley szerint például a jövő év második felében már jelentősen alacsonyabb árakkal lehet számolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×