eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Egyelőre elmaradt a roham az újraindítási hitelek iránt

Július óta igényelhetik a vállalkozások a talpra állásukat támogató Széchenyi Újraindítási Hitelt. Egyelőre kisebb az érdeklődés, mint tavaly volt a z államilag támogatott hitelek iránt.

Az első két hónap tapasztalata alapján a tavaly nyáron bevezetett Széchenyi Kártya program+ indulásához képest az érdeklődés mérsékeltebb, nagyjából feleannyian igényeltek hitelt július-augusztusban. Tavaly minden vállalkozás ráharapott arra a forrásra, amit ez a program nyújtott, sokan akár konkrét fejlesztési cél nélkül igényeltek hitelt, idén sokkal megfontoltabbak a vállalkozások a hitelfelvételkor – mondta az InfoRádióban Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati üzletágának vezetője.

A banki tapasztalatok szerint a beruházási hitelekre most sokkal mérsékeltebb a kereslet, ennek oka nagy valószínűséggel az, hogy az anyagárak állandóan változnak, és ez a kivitelezői oldalon okoz bizonytalanságot. Emiatt a kisebb, különösen a mikrovállalkozások nem mernek beruházásba kezdeni hitelből. A legkisebb vállalkozásoknak most a folyószámlahitel a fő cél, a középvállalkozói szektorban számottevő részarányt képvisel a forgóeszköz-hitel is.

"A tavalyi átlag hitelnagysághoz képest az idén az igénylési összegek 30 százalékkal alacsonyabbak. Ez nagy valószínűséggel a hitelfelvételi szándék tudatosságára vezethető vissza, most tényleg csak annyit igényelnek, amennyire szükségük van" – mondta Szabó Norbert, és hozzátette, a folyószámla jellegű hiteleket ebben a csomagban fix 2 éves futamidővel kínálják, a forgóeszközhitelek maximum 3 évre vehetők fel, és a legkisebb vállalkozásoknál jellemzően dominál a 3 éves futamidő.

A szakértő úgy véli, a mikrovállalati szegmensben az új konstrukciók pótolni tudják majd a korábbi hiteleket, a középvállalkozások esetében lesz nehezebb a pótlás, mert az NHP-hitelek kiestek most a piacról és ott sokkal nagyobbak voltak az elérhető hitelösszegek. Ennek ellenére szerinte az utolsó negyedévben lesz még egy igénylési hullám

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×