eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2021. február 2-án. Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával (SZTNH), hogy közösen támogassák az innovatív vállalkozások piacra jutását.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Schanda Tamás: a foglalkoztatás "lényegében visszanyerte" a válság előtti formáját

A kormány június elsejétől szélesebb személyi kör számára tette elérhetővé a vállalkozások munkaerő támogatását.

Már több mint 42 ezren igényelték az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatását - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai álamtitkára.

A kormánypárti politikus azt írta, hogy a hazai foglalkoztatás "lényegében visszanyerte" a vírusválság előtti formáját. Ismét 4,6 milliónál többen dolgoznak Magyarországon, az álláskeresők száma a tavaly nyári csúcs óta 110 ezerrel csökkent - fűzte hozzá.

A kormány a gazdaság újraindítását jelenleg is többféle munkaerőpiaci intézkedéssel ösztönzi, ezek közé tartozik az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása. Hozzátette: a 219 ezer forintos egyszeri támogatásra már több mint 42 ezer igénylést nyújtottak be összesen 9,2 milliárd forint értékben.

Mint Schanda Tamás rögzítette, a kormány célja továbbra is az, hogy "aki Magyarországon akar, az tudjon is dolgozni". Álláspontja szerint a munkaalapú gazdaság kiépítésében 2010 után elért eredmények válságállónak bizonyultak, 2021 első negyedévében az uniós tagállamok közül Magyarországon bővült a legnagyobb mértékben a foglalkoztatás.

Az államtitkár a részletekről közölte: az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő-ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak híján nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak. A 219 ezer forintos egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást - ismertette.

A közlemény szerint a program népszerűségét mutatja, hogy a munka.hu oldal minden tízedik látogatója annak részletei iránt érdeklődve keresi fel a foglalkoztatási portált. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani június 8-ától a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Schanda Tamást idézve az ITM közleménye jelezte, hogy a kormány június elsejétől szélesebb személyi kör számára tette elérhetővé a vállalkozások munkaerő támogatását. A program egy álláskereső elhelyezkedését hat hónapon át összesen akár 600 ezer forinttal támogatja. A lehetőséggel élve eddig több mint 15 ezer fő munkába állásához kértek összesen közel 7,9 milliárd forint hozzájárulást a cégek. A támogatottak között még mindig sok a fiatal, a mostanáig beérkezettek közül mintegy 8700 kapcsolódik 25 év alattiak felvételéhez - olvasható a tájékoztatóban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×